У Источном Сарајеву сутра ће бити обиљежен Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској, када је убијено 46 бораца и седам цивила.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић подсјетио је да је немилосрдни напад авијације НАТО-а на Српску почео 30. августа 1995. године, прво на положаје и инфраструктуру Војске Републике Српске /ВРС/, а касније неселективно и по цивилним циљевима.

“Повод за НАТО агресију била је експлозија на сарајевској пијаци `Маркале`, за коју су оптужени Срби, а за коју су већина артиљеријских стручњака рекли да је немогуће да ју је изазвала минобацачка граната са српских положаја”, изјавио је Милуновић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је навео да су цивилне жртве биле потребне како би се створио повод за напад на ВРС.

“У тој операцији учествовало је 15 земаља НАТО пакта, од којих је осам употријебило авијацију, са укупно 400 летјелица, а 5.000 војника укупно је било у логистичкој подршци”, рекао је Милуновић.

Он је подсјетио да су у нападима НАТО-а на Републику Српску учествовале САД, Велика Британија, Француска, Турска, Њемачка, Италија, Холандија и Шпанија.

“Они су за 16 дана на Републику Српску и положаје њене војске сасули више од 110 тона експлозива у којем је било и много бомби дијелом израђених од осиромашеног уранијума, те је тиме простор који је бомбардован трајно контаминиран”, истакао је Милуновић.

Помоћник министра Радомир Граонић рекао је да ће, према програму обиљежавања, на мјесном гробљу Грлица у Источној Илиџи у 11.00 часова бити служен помен и положено цвијеће код споменика првим жртвама НАТО бомбардовања у Српском Сарајеву, а ријеч је о брату и сестри Галинац.

Он је навео да се програм наставља у 11.30 часова служењем парастоса у Храму Свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима за све погинуле Србе у НАТО агресији на Републику Српску, а за 11.45 часова планирано је обраћање званичника и пригодан културно-умјетнички програм.

Обиљежавање ће бити уприличено уз поштовање свих епидемиолошких мјера, а планирано је да присуствују највиши званичници Републике Српске, српски представници у институцијама БиХ”, рекао је Граонић.

Он је напоменуо да би овом догађају требало да присуствују и припадници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, као и представници невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

На територији Републике Српске током НАТО агресије бачено је више од 1.000 авио-бомби и крстарећих ракета, а употријебљен је и осиромашени уранијум од чијих посљедице и данас умиру грађани Српске.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, убијено је 46 бораца и седам цивила.

Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској обиљежава се 9. септембра јер је тог датума 1995. године пилот НАТО авијације на срушеном мосту недалеко од Семизовца, код Сарајева, убио сестру и брата Радмилу и Раденка Галинац који су постали једне од првих жртава НАТО агресије.

Иницијатива за обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања покренута је у Андрићграду 26. августа 2018. године на приједлог Новинске агенције Републике Српске.