Општина Соколац, како је у интервјуу за Пословне новине казао начелник Милован Бјелица, сваке године биљежи све већу привредну активност. Отворена су нова постројења, постојећа су проширила своје капацитете, а осим интереса домаћих све је већи и интерес страних инвеститора за улагање.

“Дрвна индустрија се брзо опоравља од пандемије и затварања, а пољопривреда биљежи раст. Грађевинска индустрија чији је мотор предузеће нискоградње ‘Романија путеви’ шири производњу. Са Романије се шаљу позитивне и оптимистичне поруке”, казао је.

Које гране привреде су највише развијене, које имају потенцијал за већи развој?

“Када је ријеч о индустрији и ономе што је развијено на подручју Сокоца и регије, наравно да је то дрвна индустрија. Потом долази пољопривредна производња, затим туризам. Потенцијал је у што већем степену финалне прераде дрвета, којим је наша општина једна од најбогатијих у Републици Српској, а и шире. У пољопривреди, узгој кромпира и других култура које имају традицију узгајања на висоравни каква је Гласинац. За сточарство простора и додатних могућности има у узгоју оваца чије је месо са овог подручја изузетно цијењено, те музних крава и производња млијека која је већ сада значајно повећана и износи преко пет милиона литара годишње. Заштићен је и брендиран Романијски скоруп кајмак. Повећана је и производања меда, те формирано предузеће за производњу етеричних уља, љекобиља и чајева. Људи повећавају своје капацитете, међутим ми и даље имамо велике могућности напредовања, јер смо општина са великом површином. Радимо и на развоју туризма и ту има много простора за напредовање. Одличне могућности имамо за сеоски, вјерски, спортски и посебно планински туризам. Радимо ‘Стратегију развоја туризма 2021-2025’ у којој ћемо и домаћим и страним инвеститорима представити могућности, али и пројекте и идеје у које је профитабилно улагати. Припремили смо јавни позив за идејно рјешење затвореног базена и трибина стадиона као једне цјелине у СРЦ Бара, гдје већ имамо одличне терене, трим стазе, тениске терене.

Подстицаћемо побољшање и повећање смјештајних капацитета. Жеља нам је да искористимо природне потенцијале, надморску висину која погодује припреми спортиста и да будемо препознати као дестинација која има одличне инфраструктурне услове за овај вид туризма. Екстремни спортови имају велики број поклоника на нашим просторима, тако да се захваљујући њима, а уз подршку општинских власти развија и овај вид туризма, што су препознали бројни гости. Вожње четвороточкашима, кросерима, монтибајк, летови које организује Аеро клуб Соко, змајеви, параглајдинг, неке су од атракција у Сокоцу и на Романији. У поменутој стратегији своје мјесто ће наћи и изградња планинског ресорта ‘Соколов град’ на Романији. Оно што је Јахорина за Пале, то ће бити Соколов град на Равној Романији за Соколац.”

Да ли имате више домаћих или страних инвеститора? Шта је то што привлачи инвеститоре да улажу на подручју Сокоца?

“Администрација у Сокоцу је постала бржа и ефикаснија. Истински је сервис грађана и привреде. Дозволе и документи се добијају много брже и лакше. У потпуности смо отворили врата за сарадњу са међународним организацијама, невладиним сектором и приступили смо пројектима који су захтијевали широку регионалну и међународну сарадњу. Успјешно и на обострано задовољство смо реализовали пројекте са Европском инвестиционом банком, Европском банком за обнову и развој, Свјетском банком, Развојном банком Савјета Европе, те са организацијама као што су УНДП, ФАО, ОЕБС, УСАИД, ИФАД и тако даље. То је јасан показатељ да смо сигуран и поуздан партнер. Наш рад је транспарентан, а грађани благовремено о свему обавјештени.“

На који начин Општина помаже привредницима како би се развијали, на које начине им олакшавате пословање?

“У протеклом периоду смо радили на развоју и побољшању инфраструктуре у нашим индустријским зонама. Урађена је канализациона и водоводна мрежа, квалитетнија је испорука електричне енергије, интернет, приступне саобраћајнице. Сада се ради систем за пречишћавање отпадних вода, а са чешком владом и на новим колекторима на изворишту пијаће воде. Индустријска зона у Подроманији задовољава све потребе инвеститора. Ту се већ налази одређени број привредних субјеката, а један дио је у изградњи. Планирани брзи путеви и аеродром на Гласинцу додатно повећавају вриједност ове индустријске зоне већ сада, а са изградном то ће бити још израженије. У самом граду имамо у плану још једну индустријску зону, за неку лакшу индустрију, представништва и слично, а ријеч је о простору Нове Романије, који општина Соколац жели да преузме. Такођер, индустријска зона у Видрићима на магистралном путу за Зворник има своје потенцијале и може да одговори заинтересованим привредницима када су у питању такозване нове (греенфиелд) инвестиције. Ми смо већ сада продужили уличну лед расвјету у правцу те зоне, а завршена је и канализациона мрежа.

Радимо и на успостављању технолошког парка заједно са Технолошким факултетом. Тиме смо послали јасне сигнале привредницима и инвеститорима да је Соколац мјесто које има будућност и гдје се може успјешно пословати. Одатле и повећан интерес за улагања и покретање бизниса који је започет ревитализовањем бивших гиганата на овом подручју. Привредници су дакле препознали наше напоре и подршку привреди и развоју.

Сматрам да је главни посао администрације да створи што бољу климу за пословање, амбијент оптимизма, повјерења и сарадње. Управо то смо моји сарадници и ја радили у посљедњих осам година.”

На који начин помажете инвеститорима који желе да улажу на подручју Ваше општине?

“То је свакако отвореност и спремност да се саслушају идеје и планови људи који планирају да граде или да улажу свој новац, те да се на основу тога у складу са могућностима одговори тим захтјевима. Да би то било могуће потребно је да у администрацији локалних заједница буду људи који имају професионалне, али и људске квалитете. Дакле, кључни су људи. Изузетно је важно да су инвеститори и грађани квалитетно и правовремено информисани о свим процедурама, јавним позивима, мјерама и тако даље, то је оно што се зове транспарентност рада локалне заједнице. Помоћ се огледа у смањеним трошковима за грађевинске дозволе, погодностима за оне који отварају производне капацитете и запошљавају, као и за оне који граде смјештајне капацитете. Адмистрација општине је ту да буде сервис, да пружи потребне информације и сваку другу врсту помоћи. Опредијељени смо и за јавно-приватно партнерство, за сарадњу и кооперацију. Не гледамо одакле долази инвеститор нити правимо било какву дискриминацију, на било којој основи, а тражимо уважавање и поштовање прописа и закона Републике Српске и БиХ, те уважавање радника и грађана Сокоца.

Фото: Бојан Д.Тошић

Потом долази брзина у рјешавању питања везаних за регистрацију пословних субјеката, издавања дозвола, такси и томе слично. Ми смо сервис грађана и привреде и од успјешности тог сервиса зависи привлачност наше заједнице инвестиорима и привредницима.”

Имате ли најаве неких нових инвестиција, ако имате о чему се ради?

“Прије пандемије арапски партнери, власници Сунyланда, исказали су заинтересованост да инвестирају на подручју Сокоца. Помињали су изградњу неке врсте рехабилитационог центра, планинског ресорта. Ми смо понудили локације, уклапајући то у наше планове изградње вјештачког језера у ‘Шуми посебне намјене Талине’, гдје је предвиђено уређење трим стазе, стазе за монти бајк, пјешачке стазе, стазе за јахање, вожња санкама са запрегом, вожња квадовима, мото спорт, терене за мини голф и друге терене на отвореном, викенд насеље око језера, хотел за стара лица, рехабилитациони центар, свадбени салон и угоститељски објекат. Соколац и Романија су дио Виа Динарике, налазимо се на зеленој рути која обухвата планине средње висине и које су погодне за планинарење и пјешачење.

Недавно смо започели контакте са инвеститорима са Истока односно са кинеским и литванским компанијама које се баве постављањем соларних електрана.”