Ако бисте ме питали које бих мјесто у Босни и Херцеговини препоручио свим љубитељима адреналина, Виа Феррата “Соколов пут” на Романији, без дилеме би била једна од првих дестинација.

Како и не би када изгледа овако!

Иако се можда на видеу чини помало опасно, за оне који не знају, феррата иначе представља осигурани планинарски пут, односно стазу на којој се по стијенама и уз уређена челична помагала, пење до врха, те је заиста доступна свима, не само планинарима и алпинистима. Дакле, током читавог пењања сте осигурани са два ужета, на себи имате чврсту и стабилну опрему и све је савршено сигурно. На вама је само да понесете мало добре воље и жеља за авантуром и препустите се љепотама планине, а сјајни водичи које имате овдје, ће се побринути да вам ово буде авантура за памћење.

Погледајте само како срећно и задовољно изгледа.

Некако, што више планинара упознајем у посљедње вријеме, све више схваћам како је то посебна сорта људи. Некако јединствена на себи својствен начин, али увијек пуна ведрог духа и позитиве. Пуна оптимизма, јер како кажу, већ на 1000 метара надморске висине све тешке теме престају и једино што је битно је уживати.

Феррата на Романији, иначе је позната под именом “Соколов Пут” а њена дужина износи 350 м. Осим по својој љепоти, ова феррата посебна је и по томе што има чак два висећа моста и још неколико занимљивих момената попут клупе са вјероватно најбољим погледом у овој регији и точилице пива која се налази при самом врху. Додуше, пива у њој ипак нема, јер не би било у реду да вас ошамути при пењању, али барем можете направити занимљиве фотке крај ње.

Виа феррата “Соколов пут” је иначе дио садржаја пројекта “Ењоy Сарајево-Романија регион”, а овом приликом желим да похвалим Игора Тошића, директора туристичке организације Јахорине и све људе заслужне за овај пројекат што су створили нешто овако занимљиво и корисно за нашу земљу.

Како вам се допада ова феррата и да ли бисте пробали овако нешто?

Текст је урађен у сарадњи са туристичком организацијом Републике Српске -Висит Српска у склопу путописног серија “Скривени бисери нашег краја”

За више оваквих прича са путовања широм Босне и Херцеговине и свијета, завирите на мој Инстаграм налог.