Овај колач од вишања и гриза прави се брзо и једноставно. Потребно је користити само састојке које углавном сви имају у кухињи. Колач ће бити мекан, сочан и ваздушаст, и његов укус вратиће вас у детињство.

За припрему можете користити свеже вишње, а подједнако ће бити укусан и са смрзнутим вишњама или онима из компота, али је битно да се добро оцеде.

Састојци:

5 јаја
120 грама шећера
200 мл јогурта
100 мл уља
200 грама брашна
150 грама гриза
пола кесице прашка за пециво
500 грама опраних и очишћених вишања
по жељи: шећер у праху за посипање

Припрема:

У првој посуди умутите миксером белане (од 5 јаја) у шлаг, и одложите са стране, а у другој чинији сипајте шећер и додајте жумане (од 5 јаја), и мутите док не добијете пену. У добијену жуту смесу додајте уље и јогурт, па сједините састојке.

Помешајте брашно с прашком за пециво и гризом, па га додајте добијеној жутој смеси, и добро умутите миксером. Потом смеси додајте шлаг од беланаца, и промешајте ручно жицом за мућење док не добијете лепу кремасту, течну структуру.

Тепсију науљите и поспите брашном, па улијте смесу коју ћете изравнати, и по којој ћете посути вишње. Колач пеците на 180 степени у претходно загрејаној рерни, око 40 минута. Кад се охлади, колач можете посузи шећером у праху.