Јапански привредници посјетили општину Соколац – Јачање односа БиХ и Јапана (ВИДЕО)

0
Фото: Бојан Д.Тошић

Општину Соколац данас су посјетили амбасадор Босне и Херцеговине у Јапану Синиша Берјан, као и јапански бизнисмен Токихиро Икеда директор ЈИМ групације (JIM GROUP) са сарадницима, гдје су са начелником Милованом Бјелицом разговарали о развоју и привредним активностима ове локалне заједнице.

Након састанка, амбасадор Берјан захвалио је начелнику Бјелици на топлој добродошлици и нагласио да су општину Соколац посјетили привредници из Јапана који су веома заинтересовани за увоз производа из Босне и Херцеговине.

Фото: Бојан Д.Тошић

– Осим разговора са првим човјеком општине Соколац, посјетићемо и Пчеларски центар „Батинић“, чије су производе већ Јапанци имали прилику да дегустирају, али и да користе природну козметику коју сам ја лично носио. Надам се да ћемо успијети направити договор и да ће се убрзо производи овог пчеларског центра наћи на тржишту Јапана. Поред овога, јапанска делегација жели да сагледа могућности за инвестирање у различите секторе у Републици Српској и Босни и Херцеговини. Своја искуства и информације које добију, пренијеће својим пословним контактима у Јапану. Један од чланова данашње делегације је туристички промотер, који је дошао са професионалним камерама и дроновима и он ће да забиљежи све туристичке потенцијале у нашој земљи. Видео записе које ће направити уступиће локалним заједницама, али ће тај туристички промотивни материјал користити и Амбасада БиХ у Јапану за промоцију туристичких потенцијала БиХ. Исти видео материјал биће постављен на канал Јутјуб, па ће бити омогућено да га користе различите туристичке организације и агенције у Јапану – навео је Берјан.

Фото: Бојан Д.Тошић

Бизнисмен из Јапана Токихиро Икеда, који сарађује са пословним лидерима и званичницима јапанске Владе је истакао да га радује што ће Соколац постати побратим јапанског града Исена, у префектури Кагошима, али и будућа сарадња која ће ојачати однос Јапана и БиХ.

Начелник Милован Бјелица захвалио је амбасадору Берјану који је уприличио посјету високе делегације Јапана општини Соколац.

Фото: Бојан Д.Тошић

– Упознао сам амбасадора и госте из Јапана са досадашњим активностима које се раде на подручју наше локалне заједнице, затим сам указао на сарадњу коју имамо са амбасадом Јапана у Сарајеву, као и са свим што је помогла Влада Јапана општини Соколац. Подсјетио сам и на иницијативу коју смо добили од града Исена из Јапана, да би успоставили сарадњу са нашом општином и о братимљењу, што је Скупштина општине Соколац једногласно усвојила. Са задовољством смо прихватили ту активност и очекујемо да ће се крајем овог мјесеца мало конкретније на томе радити. Ово братимљење ће сигурно приближити Соколац, Град Источно Сарајево, Републику Српску и Босну и Херцеговину са Јапаном. Нама је посебна част што имамо прилику да сарађујемо са привредницима из Јапана, а данас сам их информисао и о нашим плановима за производњу енергије из обновљивих извора, производњи сунчеве енергије, затим око изградње соларне електране од 80 мегавата на подручју општине Соколац, о успостављању пословне зоне, затим о пољопривреди и производима од меда. Мислим да имамо простора за једну ширу сарадњу и то ћемо наставити у наредном периоду – закључио је Бјелица.

Поменута делегација из Јапана, стигла је јуче у Босну и Херцеговину, гдје ће боравити десет дана, а прва од посјета уприличена је општини Соколац.