Бициклистичке трке су популарне широм свијета, нарочито у Европи и медијски су изузетно пропраћене. Спортски али и рекреативни бициклизам привлачи велики број туриста што може да буде одлична одскочна даска за општине у развоју као што је Соколац. Управо о томе је било ријечи на састанку који је данас одржан у кабинету начелника општине Соколац Милована Бјелице.

– Функционери Бициклистичког савеза Републике Српске, Босне и Херцеговине и Републике Србије на састанку су изнијели програм и план рада за ову и идућу годину, те понудили да у све то укључе и Соколац. Начелно сам прихватио понуду, о којој ћу још разговарати са сарадницима, представницима бициклистичког клуба у Сокоцу и једним бројем привредника како не би изостали из ових јако битних манифестација. Тиме би дали значајну подршку локалном бициклистичком клубу али и заинтересовали већи број младих суграђана за бициклизам, истакао је Бјелица.

Директор бициклистичког савеза Републике Српске, Босне и Херцеговине, директор Свјетског првенства и предсједник Балканске бициклистичке уније, Владимир Куваља објаснио је да смо као нација навикли на популарне спортове као што су фудбал, рукомет, кошарка, док неке државе као што је Француска одавно користе бициклизам за промоцију своје земље.

– Начелник Бјелица је препознао могућност да кроз аутдор спортове, а међу најпопуларнијим је бициклизам, промовише своју општину, подржи локалне бициклистичке клубове и на тај начин покаже да је Соколац мјесто у које су добродошли не само људи из Републике Српске и Босне и Херцеговине, него и из цијелог свијета. Разговарали смо о начинима како можемо да искористимо бициклизам и промовишемо Соколац, док у исто вријеме развијамо и локални бициклистички клуб. У току је припрема Свјетског првенства у бициклизму на територији града Источно Сарајево. Жеље челника града а и општина су биле да се обухвати што већи број општина. Уложићемо све напоре да се једна од дисиплина одржи управо у Сокоцу. Такође се надамо се да ћемо следеће године овдје организовати једну од трка свјетског купа у брдском бициклизму, те да ће једна од етапа наше највеће трка која спаја Републику Српску и Србију, Београд-Бања Лука, проћи управо кроз Соколац.

Генерални секретар бициклистичког савеза БиХ Горан Гуска истиче да је главни циљ промоција Сокоца, града Источно Сарајево и Републике Српске.

– Потрудићемо се да, кроз бициклизам, прмовишемо и привучемо што већи број такмичара али и туриста. Предложићемо да се поред трке Београд-Бања Лука у календар Свјетске бициклистичке федерације наредне године уврсти и брдска трка у Сокоцу, и надамо се да ће нам начелник и општина Соколац изаћи у сусрет, на обострану корист, рекао је Гуска.

Технички директор Свјетског првенства у Источном Сарајеву и генерални секретар Бициклистичког савеза Србије Саша Гајчић нагласио је да бициклистички савези Србије и Републике Српске имају успјешну дугогодишњу сарадњу.

– Ова успјешна сарадња је остварена првенствено преко бициклистиче трке Београд – Бања Лука. Ми смо бициклистичку трку кроз Србију, која датира из 1939. године и најстарија је у региону, довели у Републику Српску и на тај начин их повезали, што је јако важно за све нас. Бициклизам је јако занимљив спорт који је добар за омладину, али и промоцију општине па смо на састанку са начелником Бјелицом разговарали о даљој сарадњи, рекао је Гајчић.

Источно Сарајево ће од 5. до 10. октобра бити домаћин Свјетског првенства у бициклизму на ком ће учествовати око 2.000 бициклиста из 80 земаља свијета.

Рођена 16. јуна 1986. у Сокоцу. Основну школу и гимназију завршила је у родном мјесту. На Филозофском факултету у Источном Сарајеву студирала енглески језик и књижевност. Дипломирала је 2011. године. Запослена у Инфо центру од 2012. године.