Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије изјавио је да је инсистирањем на цетињском устоличењу одбрањена држава Црна Гора и да она иде напријед у складу са Његошевим аманетом.

– Црна Гора иде напријед, ка Христу, ка побједи добра над злом, ка васкрсењу љубави. У складу са Божијим ријечима: `Ново вино у мјехове нове`. То је у складу са Његошевим аманетом Црној Гори. Бог ће помоћи да тако буде – рекао је митрополит Јоаникије за београдску „Политику“.

Подршку представника бивше власти и садашњег предсједника Црне Горе изгредницима на Цетињу, миторополит Јоаникије тумачи као „приземну и кратковиду“ злоупотребу законитог вјерског чина у политичке сврхе.

Митрополит указује да су ти „политичари прошлости“ ради очувања својих доскорашњих позиција, били спремни и да „закрве најрођенију браћу“, што им, ипак, није успјело.

– Ако неко пита да ли је Црква виновних немира, да ли је она узроковала сукобе неким својим инсистирањњем – ја одговарам: наше црквено устоличење /начин и мјесто одржавања/ спада у људска и вјерска права загарантована Уставом ове земље и свим релевантним међународним конвенцијама, а блокада пута и напад на полицију је нешто што санкционишу закони свих демократских земаља. Увјерен сам да смо инсистирањем на цетињском устоличењу управо бранили и одбранили државу Црну Гору и њен поредак – поручује митрополит Јоаникије.

Упитан може ли се располућена Црна Гора поново ујединити, митрополит Јоаникије истиче да једино Бог може да успостави то јединство, а да је на људима да дају примјер једни другима како то јединство желе.

Митрополит Јоаникије подсјећа да унутрашња располућеност Црне Горе траје вијековима, од давних и новијих династичких сукоба, преко недоумица у погледу орјентације народа између различитих идеолошких праваца све до данас.

– Вјерујем да си нам те недоумице дате како бисмо одрастали, како би сазријевали и били бољи – оцјењује владика Јоаникије.

Он истиче да дешавања на Цетињу, ипак, нису бацила сијенку на свечани чин устоличења јер, како наводи, све велико и значајно у историји Цркве ности истовремено и свјетлост васкрсења и муку распећа.

– Тако помијешане жуч и мед морала је изгледа да понесе и чаша којом је Господ благословио устоличење новог митрополита на Цетињу. Ако томе додамо да готово ниједан црногорски владика није провео вријеме своје службе без велике муке од својих најближих – онда сјенка није бачена на свечани чин. Та сјенка је сјенка крста Господњег и ми стојима под њим сви. Чекајући будућу побједу мира и љубави – поручио је митрополит Јоаникије.