У Сокоцу је синоћ промовисан роман „Грумен подно Проклетија“ аутора Борислава Косановића из Сомбора, заснован на мотивима злочина који су починили Албанци током 1985. године над Ђорђем Мартиновићем на Косову и Метохији док је радио на њиви, јер није хтио да прода своју земљу.

Писац Косановић када је чуо кроз какве је све муке прошао овај човјек у вријеме када се прикривало страдање Срба на тим просторима да би се сачувало братство и јединство у Југославији, пожелио је да пише о судбини овог човјека и његове породице, кога су на имању напали албански младићи и набили на колац јер није хтио да им прода своју имовину.

– Желео сам све то да обухватим кроз сагу о једној породици у две деценије до оног периода за који сви помињу да је био најлепши и да је тих осамдесетих било најбоље уз братство и јединство, а да су се и такве ствари дешавале, нико није знао. Многе тадашње генерације су одрастале у таквом уверењу, иако је било много оваквих догађаја. Управо због тога сам одлучио да стравичан догађај по породицу Мартиновић узмем за полазну основу романа „Грумен подно Проклетија“ и сага о породици са Косова и Метохије ће бити настављена у три дела – најавио је Косановић.

Он планира да обухвати 1999. годину са епилогом о мартовском погрому у 2004. години у коме су страдали многи Срби, свештенство, манастири и цркве, кроз коју ће бити приказана патња српског народа у двије деценије крајем 20. вијека.

– Основна порука ове књиге је да Срби не смеју заборавити оно што им се дешавало, али треба да опросте и да гледају напред. Ми никада нисмо ни ширили мржњу као народ, иако смо толико пропатили и страдали да би многи народи већ нестали да су на нашем месту. Овакве крупне ствари не смеју да се забораве – закључио је Косановић.

Промоцију романа „Грумен подно Проклетија“ који је објавила издавачка кућа „Словенско слово“ из Београда организовала је Народна библиотека Соколац. Директор ове установе Божица Јанковић је казала да је велико задовољство угостити књижевника Борислава Косановића, након дуже паузе узроковане пандемијом.

Роман је једна потресна и дирљива прича о страдању српског народа на Косову и Метохији, а из живе приче аутора додатно смо спознали патњу свих других Срба, која је оставила емотиван утисак на посјетиоце промоције – додала је директорица Јанковић.

Борислав Косановић је до сада објавио седам књига, од чега три збирке поезије: „Када се снови сруше“, „Четири нијансе љубави“ и „Песници умиру млади“, затим романсирану биографију сомборског глумца Лазара Рајића „Повратак“, збирку прича „Табакера грофа Шекериша“, те поред „Грумен подно Проклетија“ и роман „Под сјенком букове шуме“. Члан је удружења књижевника Србије и Свесловенског књижевног друштва.

Рођена 26. априла 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. У Источном Сарајеву на Филозофском факултету студирала журналистику (2007–2013) и стекла звање дипломирани новинар. Запослена у Инфо центру Соколац од 2013. године.