Према писању Wall Street Journala, силни подаци које здравствене апликације прикупљају о власницима телефона и паметних сатова, биће упослене и ван спортско-рекреативног сегмента. Технолошки гигант, у сарадњи са UCLA (Калифорнијски Универзитет) и фармацеутском компанијом Биоген Инц. увелико ради на систему, тј. скупу алгоритама, који ће анализирати бројне записе о свакодневници корисника. Циљ овог трогодишњег пројекта под радним називом Сеабреезе је да на време упозори на депресију, анксиозност или евентуално слабљење когнитивних способности (и успут наравно препоручи одговарајући лекић за само 99,99…).

Софтверски конзилијум ће осим уобичајених параматера као што су рад срца, учесталост физичке активности и квалитет/трајање сна, мотрити и на начин на који корисник уноси текст у телефон. Колико брзо то чини, колико често греши… Када се све то скупи на гомилу, систем би требало да допринесе превенцији неких тежих обољења.

Сеабреезе је изгледа још увек у раној фази, јер су и Apple и UCLA неми што се њега тиче. Званичници Биоген Инц-а одбили су да коментаришу ове наводе. Међутим, у јануару је управо у сарадњи са Apple-ом, компанија покренула Intuition, студију на тему менталног здравља, тако да је крајња намера прилично очигледна. У Apple-у с разлогом ћуте. Почетком августа интернет је обишла информација да је у припреми и софтвер који ће скенирати садржај свих iPhonea, под изговором потраге за дечјом порнографијом. Сасвим оправдано, нису се само педофили намрштили на такву идеју.