Петнаести Међународни фестивал документарног и кратког филма Јахорина филм фестивал, завршен је данас објавом добитника фестивалских награда.

Директор Фестивала Мирко Деспић истакао је да се управа потрудила да се адаптира на промјене изазване глобалном здравственом кризом, задржавајући колико је то могуће аутентичност.

– Фестивал је испунио наша очекивања и у овим околностима дали смо максимум да филмове учинимо доступним што већем броју публике пројекцијама у фестивалском центру у Хотелу Дамис, путем интернет платформ „Муви“ и емитовањем на Телевизији Источно Сарајево – истакао је Деспић.

У оквиру такмичарског програма 15. Јахорина филм фестивала, укупно 52 филма из 23 државе конкурисало је за титуле најбољих у четири категорије, а одлуку о побједницима донијео је Жири у саставу – Лука Кецман, професор Академије умјетности из Босне и Херцеговине, Драгутин Зупанц, редитељ и сценариста из Словеније и Оливера Панчић, одговорни уредник редакције Документарног програма Радио-телевизије Србије.

Гран При Јахорина филм фестивала за најбољи филм припао је кратком играном филму „Хладно је“ редитеља Данила Иванова из Русије. Ријеч је о двојици полицајаца који су послати на мисију у залеђе Русије. Желе да буду добри полицајци, али у Русији је веома хладно. Задатак који је пред њима је прилично једноставан, али посебности локалне климе стварају озбиљну препреку за њену проведбу.

Златни јавор за најбољи документарни филм из Босне и Херцеговине припао је филму „Неки нови Бродвеј“ редитеља Дениса Бојића, који нас води кроз невјероватну филмску причу о непоколебљивости људског духа и вјери у сопствене могућности. Овај емотивни ролеркостер повешће вас на путовање послије којег нећете бити исти.

Заборавите све што сте знали о Дауновом синдрому и припремите се за … неки нови Бродвеј! Филм је снимљен у продукцији Радио-телевизије Републике Српске.

Годишња награда, почасни „Златни јавор“ у знак признања за изузетан допринос филмској умјетности припао је редитељу Радославу Станишићу из Црне Горе.

Награде „Златни Јавор“ додијељене су по категоријама, посебно за регионалну и међународну селекцију за најбољи документарни филм, кратки играни филм, експериментални филм и студентски филм.