У шести дан улази протест Срба са Косова и Метохије незадовољних распоређивањем специјалних снага полиције на Јариње и Брњак, и одлуком Приштине о замени регистарских таблица.

Ноћ су провели у групама у шаторима и око ватре, јер је ноћ била хладна.

Милован Дрецун, предсједник скупштинског Одбора за Косово и Метохију рекао је за РТС да је ситуација на административним прелазима иста као и претходних дана.

– С једне стране специјалци са дугим цијевима онемогућавају слободно кретање људи, а с друге легитиман, демократски протест српског народа, миран протест – изјавио је Дрецун.

Додаје да је у претходних пар дана видео злонамјерна и искривљена тумачења боравка водећих људи Српске листе и општине са сјевера на административним прелазима, гдје се ишло са тврдњама да ти људи распоређују припаднике специјалних јединица.

– Постигнут је договор да би се избјегло насиље и инциденти, за које би свакако већи дио међународне заједнице оптужио српску страну – наводи Дрецун.

Истиче да је Аљбин Курти, неколико дана, прије доношења одлуке, контактирао и упознао представнике неких држава, западних, са предстојећом акцијом.

– Они се нису успротивили тој акцији, укључујићи и представнике земаља Квинте. Тај дио међународне заједнице знао је да се припрема акција – додаје гост Јутарњег програма.

Каже да је и за акцију знао и КФОР, што се може видјети када је код Лепосавића дошло додатних 50 британских војника који су пратили ситуацију на сјеверу КиМ и даље су тамо.

– И ЕУЛЕКС је дан прије ове акције подигао борбено своје специјалне јединице, јер је знао шта ће се дешавати. Курти је очигледно имао зелено свјетло од неких чланица међународне заједнице да крену у ову акцију – подвлачи Дрецун.

Додаје да је паралелно са тим на посљедњем, техничком састанку у Бриселу, почетком септембра њихова делегација потпуно одбила да се разговара о могућем рјешењу за истицање рока о примјени статуса неутралних таблица.

Истиче да је “прва могућа, сљедећа криза и нова једнострана акција Приштине може да наступи 1. октобра, јер истиче шестомјесечни рок Приштини да уведи у систем наплате електричне енегргије, што може да послужи као повод”.

Забрињавајуће, каже, и што Приштина не одустаје од распоређивања специјалних снага на сјеверу КиМ.

Ноћ протекла мирно, али је било напето

Росу је и даље на својим позицијама, али и Срби са сјевера КиМ. Ни једни, ни други не одустају.

Приштина оцјењује да је увођење реципроцитета стратешка одлука и да ће тако диктирати своју улогу у односу на Београд. Барикаде Срба на административним прелазима називају незаконитим, али и да треба добро процијенити када би требало уклонити барикаде, јавља извјештач РТС.

Кфор и Еулекс позивају на деескалацију ситуације. Квинта од Приштине поново тражи спровођење одлуке о манастиору Високи Дечани.

Ноћ је протекла мирно, али је била напета.

На Јарињу данима нема аутомобила.

Они који наиђу су углавном странци. Ту је само један камион, а претходних дана било их је десетак.