Како су дужи сунчани дани на измаку, а сезона купања завршена, почиње да се јавља једна врста узнемирености код људи названа јесења анксиозност или нерасположење.

За разлику од других анксиозности, овде је очигледан спољни окидач и обично се понавља сваке године – рекла је др Клер Морисон, медицинска саветница.

Она каже да многи људи не схватају колико је уобичајена тескоба која се јавља у јесен и можда је имају али је не препознају.

Ако се узнемиреност јавља сваке године, образац ће постати очигледан и могу се предузети кораци у спречавању таквог стања, рекла је она.

Др Морисон указује на следеће симптоме јесење анксиозности: слабо расположење и депресија, анксиозност и претерана брига, раздражљивост, летаргија, поспаност и умор, губитак интересовања за свакодневне активности и на њих би требало обратити пажњу.

Један од узрока је смањење сунчеве светлости, што доводи до пада нивоа серотонина. Овај важан хормон утиче на расположење, апетит и режим спавања. Такође се повећава хормон мелатонин, који има тенденцију да изазове поспаност и пад расположења“, објаснила је др Морисон.

Недостатак сунчеве светлости повезује се са мањком витамина Д, а он је још један од узрочника јесење анксиозности.

Недостатак витамина Д такође је повезан са депресијом“, рекла је др Морисон и додала да остали фактори укључују промене у понашању, јер како се време погоршава, мање времена проводимо напољу и мање вежбамо.

Да бисте лакше прошли кроз овај период др Морисон предлаже да се што више излажите дневној светлости. „Започните дан тако што ћете више времена проводити напољу како бисте максимално искористили сунчеву светлост“.

Др Морисон предлаже да устанете рано како бисте искористили јутро, ако је потребно, идите у кревет раније да бисте се лакше изборили са дневном поспаношћу, карактеристичном за ово доба године, рекла је она. Трудите се да више вјежбате, јер то поправља расположење.

Креативан рад је такође користан, јер тражи пуну пажњу. Уколико имате проблем да се фокусирате и осећате губитак воље за било каквом активношћу, да сте преоптерећени, др Морисон саветује да не чекате да ситуација постане још лошија.

„Неке особе овај период заиста тешко подносе и нису у стању саме да се изборе са “сезонском анксиозношћу”, у том случају најбоља опција је да потражите помоћ стручњака“, закључила је докторка, пише Н1.