Фото: Катера

На 4.редовној сједници Скупштине града Источно Сарајево данас је усвојен Извјештај о извршењу буџета Града за период 1.1.-30.6.2021. године, који је остварен у износу од 4.508.649 КМ што је 48,47 одсто у односу на планирани. Укупни раходи и издаци износе 5.059.728 или 42,60 одсто.

Коментаришући ову тачку дневног реда, предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман подсјетио је на ставке које су пренесене приликом ранијег ребаланса буџета, чиме је он повећан са око 10 милиона на 11.850.000 КМ. Он је додао да је данас изложено у ком степену извршености је ребаланс буџета, те да очекује да ће исти до краја године бити извршен.

Опозиција није подржала Извјештај о извршењу буџета, а одборник СДС-а Предраг Шаровић изразио је бојазан да тренутна власт неће бити у стању оставити позитиван буџет на крају године, као што је то био случај са претходним властима.

Посебну пажњу одборника привукла је Информација о стању у области запошљавања и реализацији Програма запошљавања са освртом на борачке категорије на подручју града Источно Сарајево у 2020/2021. години.

Предсједник Скупштине Града Бранко Короман је истакао да је, за разлику од прошлих година, Град упутио допис свим општинама да доставе евиденције уколико су вршили неке пројекте или активности из сопствених буџета по овом питању.

-Нажалост, пред почетак Скупштине нисмо добили те податке, тако се расправа водила по основу информација које је доставио Завод за запошљавање. Општа оцјена свих одборника у Скупштини Града је да је тема запошљавања дјеце погинулих бораца веома осјетљива и да би требало да ту избјегнемо политизацију било које врсте, те да сви заједно допринесемо да се што квалитетније ријешава ово питање. Према информацији коју смо добили од Завода за запошљавање, за борачке категорије издвојено је око милион марака. Наравно то није довољно и ово питање се провлачи од завршетка рата, али заједничким дјеловањем морамо изнаћи најбоље рјешење – додао је он.

Градски парламент разматрао је Информацију о функционисању јавних комуналних предузећа, одржавању чистоће и управљању отпадом на подручју града Источно Сарајево у 2020/2021. години. Исту је образложио предсједник Скупштине Бранко короман.

-Имамо шест комуналних предузећа на подручју Града и из дискусије одборника реално је закључити да је присутна видљива дисхармонија у њиховом функционисању. Такође, реална је потреба да се изврши интеграција на нивоу Града по питању управљања отпадом. Усвојили смо једногласно закључак да, са роком до априла 2022. године, градоначелник заједно са начелницима општина предузме потребне активности како би била одређена локација за регионалну депонију – казао је Короман.

Пред одборницима Скупштине града Источно Сарајево данас су се нашле и Одлука о категоризацији угоститељских објеката на подручју Града, као и Информација о изградњи инфраструктурних објеката на подручју Града према просторно – планској документацији.

Говорећи о Туистичкој организацији, Короман је напоменуо да је Град једини надлежан да убире средства од боравишне таксе, те је истакао да је отворио простор за формирање туристичких информативних центара у општинама како би имале могућност да се баве питањем туризма. Како је закључио, ово ће ући у процедуру након измјене Статута у Туристичкој организацији „Јахорина“, који ће се наћи пред одборницима на неким од наредних скупштинских засиједња.

На 4.редовној сједници Скупштине града ИС, међу тачкама дневног реда била је и Одлука о утврђивању листе стручњака града Источно Сарајево.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.