Министарство унутрашњих послова Републике Српске у сарадњи са Еурополом и полицијама земаља западног Балкана покренуло је кампању „Реци не“ са циљем спречавања сексуалног злостављања дјеце на интернету.

Из МУП-а Српске истичу да је циљ кампање да укаже на регионални значај сексуалне експлоатације дјеце, те укаже да овај вид криминалитета не познаје границе, али и да границе између држава не треба да буду препрека када је у питању борба на откривању и расвјетљавању ових кривичних дјела.

– У ери интернета и доступности информационо-комуникационих технологија извршиоцима кривичних дјела сексуалног злостављања и искориштавања дјеце приступ самој дјеци је увелико олакшан – наводи се у саопштењу.

Осим тога, како наводе из МУП-а Српске, олакшан је и приступ интернет страницама на којима се налазе садржаји сексуалног злоставља и експлоатације дјеце, при чему извршиоци користећи интернет и посебне врсте мрежа, као и специјализоване софтвере за дијељење фајлова на интернету покушавају да прикрију свој идентитет.

– Интеренет предатори су злонамјерене особе које користе интернет како би успоставиле контакт са другима, најчешће дјецом, са циљем различитих видова злоупотребе и сексуалног искоришћавања – додаје се у саопштењу.

Из МУП-а Републике Српске указују да не постоји јасан профил интернет предатора, те да је досадашња пракса показала да се најчешће ради о одраслим особама мушког пола, при чему узраст, степен образовања, занимање и мотиви варирају од случаја до случаја.

У њиховом понашању и начину на који врбују дјецу уочавају се одређене заједничке карактеристике – прикупљају податке о потенцијалној жртви, иницирају комуникацију, прикривају свој прави идентитет у комуникацији, почетна комуникација је уопштена и не превише лична.

Након зближавања са жртвом, упућују јој директнија питања, настоје се приказати у што бољем свјетлу, нуде бесплатне поклоне, несебично похваљују жртву, након стицања повјерења траже од жртве да им пошаље своје фотографије или видео-снимке без одјеће или у некој провокативној пози.

Када дођу у посјед таквог материјала пријете жртви и уцјењују је како би добили још таквог материјала или траже упознавање, односно састанак уживо.

Из МУП-а Српске истичу да је дигитални свијет – стварни свијет, као што је и дигитална комуникација стварна комуникација, иако се одвија посредством дигиталних уређаја.

– Сва правила која важе у комуникацији уживо, односе се и на комуникацију у дигиталном свијету. Успостављање контаката са непознатим особама у дигиталном свијету, као и прихватање информација `здраво за готово` сматра небезбједним или ризичним понашањем – наводе из МУП-а Српске.

Уколико су дјеца изложена насилним, непримјереним, пријетећим порукама или позивима сличне садржине, треба да прекину сваку даљу комуникацију, подјеле то искуство са одраслом особом од повјерења у породици или васпитно-образовној установи.

Препорука надлежних органа за спречавања и сузбијање овог вида криминалитета је да дјеца сачувају поруке или слике које могу послужити као доказ и да заједно са одраслом особом од повјерења потраже подршку и заштиту од надлежних институција.

МУП Српске на својој званичној интернет страници има посебан линк који упућује на интернет страницу Одјељења за високотехнолошки криминалитет на којој се могу наћи бројни садржаји који се односе на овај проблем.

Они су прилагођени како најмлађој популицаји као што је сликовница под називом „Онлајн зоо врт“, до садржаја који се баве превенцијом, тачније давањем савјета родитељима о безбједности дјеце на интернету https://mup.vladars.net/index.php?vijest=vtk.

На овој страници предвиђена је и могућност пријављивања кривичних дјела.