Куповина новог сета гума за ваш аутомобил можда само на први поглед изгледа једноставно.

Нови сет гума за аутомобил обично се купује на сваких неколико година, у зависности од тога колико километара годишње прелазите.

Зато приликом њиховог избора треба добро размотрити све опције – не само зато што трошкови куповине гума нису мали, већ и због тога што избор гуме може да има велики утицај на понашање возила на путу.

Убрзање, кочење, понашање у кривинама, прецизност управљања, удобност, бука, па чак и потрошња горива – све то зависи у одређеној мЈери од пнеуматика.

Величина гума

Прво што треба да урадите приликом куповине је да провЈерите величину гума препоручених за ваш аутомобил.

На половним аутомобилима често се догађа да гуме које се тренутно налазе на фелнама нису оптималан избор. Приликом замјене треба и то узети у обзир, јер гуме у величини коју препоручује произвођач најбоље одговарају вашем возилу.

Како одредити исправну величину гуме?

Постоји неколико мјеста на којима можете брзо пронаћи информације о величини гума за ваш аутомобил.

Могу се пронаћи, на примјер, у приручнику за возило, обично у одјељку са техничким спецификацијама.

Величина гуме такође је назначена на унутрашњој површини поклопца резервоара за гориво или на наљепници причвршћеној на стуб возачевих врата.

Ове податке свакако можете провјерити и код вашег вулканизера.

Немају само аутомобили премијум и јефтине марке. Ова подела важи и у индустрији аутомобилских гума.

Постоје гуме у економском, средњем и премијум сегменту.

Врхунске гуме нуде најбоље перформансе. Међутим, оне су најскупље и зато их многи купци заобилазе.

Ако је могуће, треба избјегавати и куповину најјефтинијих пнеуматика, јер они са разлогом имају ниску цијену.

Како бисте гуме правилно прилагодили својим потребама, морате одговорити на питање да ли су вам потребне сезонске (љетње/зимске) или гуме за сва годишња доба.

Прве пружају боље пријањање, друге су компромис који нас ослобађа потребе замјене и складиштења гума.

Гуме за сва годишња доба нису толико добре за снијег као што су то праве зимске гуме, нити пружају исту управљивост или заштиту од аквапланинга као врхунске љетње гуме.

Међутим, ако се ауто зими вози мало и по путевима без или са мало снијега, „алл сеасон“ пнеуматици су свакако добро и економично рјешење.

Газни слој гуме

Још једна ставка о којој се мало размишља јесте прилагодити газни слој гума планираним условима вожње.

Постоје три врсте газног слоја – симетрични, усмјерени и асиметрични.

Симетричне гуме су јефтиније и једноставније за монтажу. Такође се могу слободно премјештати са точка на точак („ротирати“) како би се уједначило њихово хабање.

Усмјерени газни слој омогућава добар одвод воде и добру „вучу“ по снијегу.

Са друге стране, најскупље, асиметричне гуме омогућавају најбоље понашање и на сухим и на мокрим површинама – дио газног слоја одговоран је за „вучу“, а други за одвод воде.

Индекси оптерећења и брзине гума

Приликом одабира гума за аутомобил, многи не обраћају пажњу на брзину и носивост пнеуматика.

Оцјена „брзине гуме“ је највећа допуштена брзина возила коју гума може (безбједно) да поднесе, под највећим оптерећењем одређеним индексом оптерећења.

Ови параметри су наведени, између осталог на бочној страни гуме и исписани су словима и бројевима. Они су међусобно зависни и морају се узети у обзир при куповини нових гума.

Чак и ако не планирамо да ауто возимо највећим брзинама, не препоручује се куповина гума са нижим индексом брзине. Зашто?

Гуме за брзу вожњу дизајниране су за пренос велике снаге и обртног момента. Одабиром оних са нижим индексом, можемо имати проблема са пријањањем пнеуматика, али и са бржим трошењем гума.