Фото: Принцип

За похађање тромјесечног програма за дјецу пред полазак у школу у Основној школи “Свети Сава” из Трнова пријављено је девет малишана, изјавила је директор ове установе Драгана Чворо.

Чворо је навела да ће пет ученика наставу пратити у централној школи, а четири у подручном одјељењу.

Она је додала да је реализација овог програма, захваљујући ресорном министарству, започела према плану и очекују да ће за три мјесеца дјеца бити спремна за полазак у школу.

Говорећи о броју уписаних првачића, Чворо је рекла да је ове године уписано њих осам, што представља велики помак, с обзиром на то да их је протеклих година у просјеку било пет.

“Сваке године начелник општине у сарадњу са школом даје подстицај за упис ученика у први разред. Ове године сваком ученику је даривана књига `Цица и Буцко` и по 500 КМ. Сматрамо да је то веома велика помоћ родитељима за опремање ученика. Надамо се да ће сваке године бити више уписаних ученика”, навела је Чворо.

Министарство просвјете и културе Републике Српске од 1. октобра до 30. децембра реализоваће у 11 општина Програм за дјецу пред полазак у школу, којим ће бити обухваћено 211 дјеце, за шта је обезбијеђено 29.175 КМ.

Тромјесечни програм намијењен је дјеци која до сада нису имала могућност да похађају цјеловити развојни програм и да буду укључена у програм предшколског васпитања и образовања, речено је раније Срни у Министарству.