Чланови Мреже за изградњу мира, данас су у просторијама општине Соколац представницима Општине, ПД „Гласинац“, Омладинској организацији те активистима ове локалне заједнице презентовали програм Снаге локалног који имплементира поменута Мрежа.

Према ријечима представнице Удружења Маиде Загорац, у оквиру УСАИД-ове иницијативе и програма Снага локалног, Мрежа за изградњу мира ради на побољшању капацитета локалних заједница и организација у циљу самосталног рјешавања кључних и релевантних развојних изазова у Босни и Херцеговини.

– У оквиру имплементације овог пројекта, имамо задатак да обилазимо локалне заједнице широм Босне и Херцеговине, како би разговарали са грађанима и размјенили позитивне иницијативе или проблеме који се дешавају у њиховим мјестима. Планинарско друштво „ Гласинац“ је члан Мреже за изградњу мира, тако да смо упознати са радом општине Соколац- истакла је Загорац.

Она је навела да Снага локалног Сокоцу и свим другим општинама нуди доступне онлајн базе. То су базе донатора, које су атрактивне свима који желе аплицирати на различите пројекте, било да је ријеч о појединцима, институцијама или невладиним организацијама, које имају неку идеју за развој локалне заједнице.

– Све информације о доступним средствима и донаторима заинтересованим да подрже идеје су доступне на www.snagalokalnog.ba. Такође ту је база корисника између осталих и из ове општине. Наш основни циљ да је подијелимо приче из локалноих заједница у Босни и Херцеговини с надом да ће их видјети што више људи који би нешто слично или исто покренули у свом мјесту.

USAID кроз пројекат ПРО-будућност и Инситут за развој младих, расписао је Јавни позив за додјелу финансијске подршке пројектима младих који подржава Мрежа за изградњу мира и отворен је до првог новембра.

Рођена 27. априла 1988. године у Сокоцу. Након основне школе и гимнaзије, на Факултету политичких наука у Бањалуци, завршила студије новинарства 2011. године. Магистар новинарства од 2015. године. Запослена у Инфо центру од 2012.године.