Понекад су чак и навике које се чине безначајнима пут ка озбиљним здравственим проблемима.

На примјер, мањак сна може водити до дијабетеса, преједање ради емоционалног стреса може водити до претилости.

Када се ради о здрављу срца, листа опасних навика само расте. Кардиолог Хуан Ривера, и његова сарадница др. Сабрина Хернандез упозоравају да је потребно научити како се побринути за то да нам срце остане што дуже здраво.

1. Нисте добро проучили кето дијету

Кето може помоћи ако вам је циљ губитак килограма, али је важно добро проучити како се та дијета проводи правилно и разговарати са стручњаком како бисте одлучили је то права дијета за вас. „Када се кето дијета проводи неправилно, особа може уносити превише засићених масноћа, што у коначници може водити до повишења разине лошег холестерола, а управо је он један од одлучујућих фактора код развоја кардиоваскуларних болести“, појаснила је др. Хуан. Ако одлучите испробати кето дијету, др. Хуан савјетује да се концентришете на добре масноће кад год можете – рибе, авокада, орашасте плодове.

2. Једете превише сладоледа

Ово се уствари односи на било који слаткиш који је пун шећера и масноћа јер управо ти састојци доприносе развоју кардиоваскуларних болести. Не морате се попутно одрећи десерата, али их треба јести само повремено а не свакодневно, додаје др. Хуан.

3. Не једете довољно влакана

Влакна су важан дио дијете, али посебно ако желите пазити на здравље срца. „Влакна су природни детоксикацијски агент на које се ослањају и цријева и срце. Показало се како утиче на снижавање холестерола, и служе као пробиотик за цријева који помаже одржати здравље срца и цијелог тијела. Листа намирница с влакнима је дуга, али зобена каша, махуне, јабуке, цитруси и мрква су добар одабир.

4. Једете несвјесно

Хернандез истиче како је несвјесно једење, што значи да дозволите да вас се омета када једете, може бити јако лоше за здравље срца.

„Када сте сконцентрирани на сваки залогај, осјећат ћете се као да имате више контроле. Но емоције, стрес или јако тежак распоред могу провођење овог савјета само отежати и лако је превидјети колико једете. Иако вам свјесно једење неће помоћи сто одсто при рјешавању свих проблема, али може вам помоћи да се не преједате и да не конзумирате храну која је лоша за ваше здравље.

5. Не конзумирате намирнице које су здраве за срце

Ово су намирнице које су добре за здравље срца, а Хернандез предлаже да их се што више укомпонује у прехрану. Данас су сви заузети, па би било паметно узети са времена током викенда или у понедјељак како бисте направили попис здравих намирница и набавили их за цијелу седмицу како би вам увијек били при руци.

Иако је пуно намирница које су добре за здравље срца, Хернандез истиче као најбољи одабир лосос, житарице, авокадо, воће, орашасте плодове.

6. Уносите превише калорија

Превише калорија у оброцима може увелико утицати на здравље срца, чак и ако су те калорије из добрих намирница. „Претјеран унос калорија значи и да се оне негдје похрањују, а то узрокује велике проблеме у организму попут повишеног холестерола и триглицерида“, истиче доктор те додаје како се не ради само о масној и слаткој храни, већ и брокула, лосос и квиноја могу бити штетни ако се претјера.