Фото: СРНА

У сали Скупштине општине Соколац данас је одржана оснивачка Скупштина Општинске организације Црвеног крста Соколац. Генерални секретар Црвеног крста Републике Српске Снежана Ковач изразила је задовољство што је после осам година прекида рада, поново заживјела ова организација.

– Формирањем ове организације у Сокоцу створили су се услови да волонтери аплицирају на бројне пројекте који носе финансијску или другу врсту помоћи, да учествују на едукацијама, семинарима и такмичењима. У оквиру ове организације поново ће бити могућа обука и полагање прве помоћи. Постоји значајан број невладиних организација које се баве сличним програмима као и Црвени крст, али људи препознају изузетан значај Црвеног крста, који постоји 150 година и који је највећа хуманитарна организација на подручју Републике Српске и Босне и Херцеговине, нагласила је Ковач.

Фото: Ј.Ћајић

Начелник општине Соколац Милован Бјелица истакао је велики значај оснивања ове организације у нашој локалној заједници.

– Поновно оснивање Црвеног крста у Сокоцу је било пријеко потребно, посебно у овим временима тешке економске али и здравствене ситуације. Црвени крст Републике Српске и града Источно Сарајево је преко активисте Драженка Вукојичића, који се заиста жртвовао у претходном периоду, успио да помогне угрожене категорије на подручју наше општине и у вријеме када Општинска организација није радила. Општина Соколац ће у складу са својим могућностима подржати рад ове организације, рекао је Бјелица и пожелио успјех у раду ове организације.

Фото: Ј.Ћајић

Новоизабрани секретар ОО Црвеног крста Соколац, Драженко Вукојичић, објаснио је да је Црвени крст на услузи угроженим грађанима, без интересовања за политичку, вјерску или етничку припадност.

– Ту смо да помогнемо људима којима је помоћ потребна. У плану већ имамо неке активности, за почетак додјелу машине за прање веша једној вишечланој породици. Општина Соколац нам је додијелила просторије некадашњег ЦК које ћемо морати адаптирати, јер је претходних година долазило до проблема са инсталацијама воде и канализације, па су прилично оштећене, додао је Вукојичић.

Фото: Ј.Ћајић

На оснивачкој Скупштини Општинске организације Црвеног крста Соколац изабрана су радна тијела ове организације, за предсједника скупштине изабран је Данко Вучак, док је за потпредсједника изабрана Ања Крсмановић.