На Сокоцу су радијатори топли за кориснике овог вида услуге из „Топлане“ која загријава укуно 26.195 метара квадратних стамбеног и пословног простора, нагласио је Огњен Ђурковић, вршилац дужности директора у Јавном комуналном предузећу „Соколац“ у оквиру којег послује и „Топлана.

Он је за Срну рекао да су станови топли од јуче, те да је некако уобичајено да на Сокоцу „Топлана“ почиње са испоруком топлотне енергије прије званичне сезоне, као и да често буде продужена због временских прилика на овом подручју.

„Већ три дана узастопно температура ваздуха на Сокоцу је била испод 12 степени, па смо изашли у сусрет грађанима, што је и законска обавеза да сезону гријања почнемо раније“, нагласио је Ђурковић.

Он је додао да „Топлана“ тренутно има на располагању око 1.800 метара кубних дрвног отпада и сјечке који се користе као енергент, што је довољно за два и по мјесеца и на основну досадашњег искуства за очекивати је, како каже, да ће бити проблема око набавке енергента за други дио сезоне.

Ђурковић је нагласио да наде за набавку енергента полаже у обећање соколачког Шумског газдинства „Романија“ да ће „Топлани“ изаћи у сусрет и изразио захвалност за добру сарадњу и разумијевање.

„За једну гријну сезону потребно нам је око 18.000 насипних/јединица за комадиће, дрвене сјечке и пиљевине/ метара дрвног отпада, сјечке, пиљевине и коре“, изјавио је в.д. директора.

„Топлана“ загријава 19.330 метара квадратних који се односе на физичка, 6.860 метара квадратних на правна лица, а од укупне квадратуре пословног простора 2.517 метара квадратних односи се на здравствене и васпитно-образовне установе“, навео је Ђурковић.

Он је додао да је цијена гријања за физичка лица једна КМ по метру квадратном, три КМ за правна лица, за образовно –васпитне и здравствене установе 1,60 КМ без ПДВ-а, уколико се ова услуга плаћа током 12 мјесеци.

Он је додао да економска исплативност у „Топлани“ скоро да и не постоји, те да се са постојећим цијенама централног гријања у свакој сезони губи 250.000 до 300.000 КМ, што је довело предузеће у веома тешку ситуацију.

Ђуровић је подсјетио да је топловодна мрежа на Сокоцу дотрајала и да у ту мрежу није улагано деценијама, што захтијева свакодневно одржавање да би могла функционисати.

Он је замолио грађане за разумијевање уколико дође до квара или краткотрајног прекида у испоруци топлотне енергије и обећао да ће екипе за одржавање овог предузећа учинити све да то отклоне што је брже и боље могуће.

Према његовим ријечима, проценат наплативности испоручене топлотне енергије је око 65 одсто, што потврђују и подаци да физичка лица соколачкој „Топлани“ дугују 155.000 КМ, а правна око 110.000 КМ.

У Основној школи „Соколац“ и Средњошколском центру „Василије Острошки“ просторије су топле већ од почетка прошле седмице , сазнаје Срна од директора ове двије образовне установе, које се загријавају из заједничке котловнице.

Јавно комунано предузеће „Соколац“ основано је 2013. и обавља четири дјелатности, производњу у пренос топлотне енергије, услуге заједничке комуналне потрошње,пружање погребних услуга и збрињавање отпада из стамбених и пословних прсторија.