Иако наплата прихода по основу пореза на непокретности у Српској посљедњих година има тренд раста, дуг грађана који нису измирили обавезе од 2012. године достигао је 32,8 милиона КМ.

Из Пореске управе РС су за “Глас” истакли да је за све доспјеле обавезе за порез на непокретности покренут поступак принудне наплате.

– Наплата ових прихода расте посљедњих година па је тако у првих девет мјесеци ове године по основу пореза на непокретности наплаћен 21 милион марака, што је више за 28 одсто или 4,6 милиона него у истом периоду прошле године, када је наплата износила 16,4 милиона – навели су у Пореској управи.

Како истичу, неплаћена потраживања по основу пореза на непокретности за обавезе из ове године на крају септембра су износила 1,7 милиона.

Додали су да највећи дуг за порез на непокретности у овој години имају обвезници чија се имовина налази у Бијељини и Градишци.

– Битно је истаћи да је рок за плаћање друге рате пореза на непокретности за 2021. годину тек истекао и да порески обвезници свакодневно измирују своје обавезе – казали су у Пореској управи.

Предсједник Савеза општина и градова и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић казао је да је приход од пореза на непокретности изворни приход локалне заједнице, те да су очекивања била да ће ти приходи годинама расти.

– Закон о локалној управи и самоуправи дозволио је да градови који немају у свом саставу општине имају могућност да формирају властите центре за наплату пореза на непокретности, али то до сада нико није урадио. Рјешење за смањење износа неплаћеног пореза јесте ширење обухвата, убрзавање наплате кроз поступке извршења, а потребно је размишљати и о томе да наплата буде реализована путем општинских и градских управа – сматра Ћосић.

Он каже и да је стопу пореза потребно дефинисати према зонама градског грађевинског земљишта.

– Не може бити иста стопа за становнике који живе у самом центру града и оне који живе у трећој или четвртој зони – истиче Ћосић.

И градоначелник Градишке Зоран Аџић сматра да би наплата пореза на непокретности требало да буде у надлежности локалних управа.

Инсистирао сам да добијемо софтвер како бисмо могли да повећамо захват наплате и радимо на смањењу стопе пореза. Град би тада имао више прихода јер би грађани плаћали мање, али би сви плаћали – тврди Аџић.

Позив

Из Пореске управе РС позвали су грађане који још нису пријавили непокретну имовину да то учине одмах, јер ће непријављене непокретности које идентификује Пореска управа бити пријављене по службеној дужности.

– Власницима ће у том случају бити уручени порески рачуни са обрачунатим каматама и новчаном казном у износу од 500 КМ до 1.500 КМ за физичка лица, те од 1.000 до 3.000 марака за правна лица по непријављеној непокретности – казали су у Пореској управи.