Не можемо а да не признамо да смо прилично „тврдокорни“, да тешко усвајамо новине, да смо склони да критикујемо све што неко не ради онако како ми радимо…једном речју – да нама у великој мери владају стереотипи.

Живети на Балкану често значи само једно. Живети по принципу усвојених шаблона понашања и подразумевати да су они исправни, јер су наметнути. Управо зато веома лако нам се намећу стереотипи и предрасуде као саставни део живота, а који се баш попут традиције преноси са колена на колено. Ко је први без предрасуда нека престане читати текст, али верујемо да ће многи остати до краја препознавајући себе или друштво у наведеним предрасудама нашег нам Балкана.

Хомосексуалност је болест

Упркос свим настојањима друштва, појединаца и заједница, апсолутно је немогуће доказати просечном Балканцу да је бити геј сасвим океј. У прилог томе сведоче сви напади на ЛГБТ заједницу, као и апсурдно настојање да се свету докаже како је равноправност могућа и преко потребна. Старије генерације имају нулто разумевање, јер су дубоко запели у традиционалним начелима која су плодно тло за развој предрасуда и стереотипа, а младе генерације које у случају чахурења у својим традиционалним породицама једва примећују оне који су “мимо шаблона”. Управо зато и данас многи живе по начелу, оно што не разумем, осуђујем.

„Они“ су почели рат

О стварима из прошлости највише волимо говорити, а нарочито онда када нисмо директно били укључени. То се рефлектује у настојањима приче која потпирује ватру ка другима и увек је неко негде почео рат, само ми нисмо. На темељу тога народи на Балкану развијају предрасуде о томе какви су одређени народи и нације, ускраћујући децу за могућност властите спознаје. Опште позната чињеница јесте да ми на Балкану ретко када баратамо чињеницама, а много чешће на темељу рекла-казала утемељимо мишљење.

Муслимани су терористи

У јеку терористичких напада у последњих неколико година, све више јача начелно светска, а потом и наша теорија о томе како су муслимани терористи, што посебно осетимо у Босни и Херцеговини. Готово је немогуће оградити народ од насилне скупине ИСИС, упркос томе што гледајући из другог угла и сам народ који је наводно “терористички” бива жртва “својих напада”. Из тог разлога ствара се додатни јаз међу народима, који у комбинацији са претходном предрасудом трајно нарушава односе народа на Балкану.

Каријеристкиња је лоша мајка

О предрасудама које се тичу жена можемо и у посебном тексту, али једна од најистакнутијих је управо она да жена у тренутку развоја каријере престаје бити добра мајка. Наше племенско уверење да жена чува огњиште апсолутно негира могућност изласка жене из шпиље, због чега свака мајка која ради и “недај боже” има помоћницу није достојна мајком се звати. О очевима, као и увек све најбоље, јер они су већ по постанку нужно добри.

Фрајери и курве

Једно од занимљивих подручја испитивање људске психе дефинитивно је оно о броју партнера или како би нашим балканцима било драже рећи промискуитетности. Сви мушкарци са бројем партнерки преко 10 су пожељни, искусни и апсолутно привлачни, док су жене са бројем већим од половине тога апсолутно и гарантовано лаке жене. О томе шта тежину одређује уопште другом приликом, али чињеница јесте та да ће сви фрајери (али и они који то само мисле да су) често хтети такве жене за партнерке, али не и за жене, јер наводно се жени она која је нетакнута. Друштво апсурда, наше друштво.

Наркомани и насилници, тетоваже и пирсинзи

Дођите на разговор за посао са пирсингом и тетоважом и јавите исход истог. Зависно од позиције, али и нивоа одговорности шансе да ћете га добити су једнаке ономе да не будете жртва предрасуда. Нама је и даље свако ко изгледа имало другачије означен. Подразумевамо да је сигурност у маси једноличних персона, које могу бити и савршени примери за црну хронику, када се најчешће говори о томе како су били “тихе, мирне и добре комшије”. Управо зато дувамо на хладно, јер не примећујемо где се некада налази опасност, вођени оном да је само спољашњост показатељ исте.

Преко кревета до звезда

Жена је крива, ако је успешна. Готово увек и без изузетка. При томе, ако је млада, запослена на одговорној и високој позицији, а има надређеног шефа који је старији и ожењени мушкарац, рачуница је једноставна. Она то није могла заслужити, као ни хорде других запослених људи. Код нас је главна претпоставка да нико своје место није заслужио, него су све плодови веза, било преко кревета, коверте или мешавине оба. Нико успешан никоме није драг и тако од давнина. Од конкуренције се не учи, већ се она побија.

Шта ће сељак

Људи са села могу бити високо образовани, успешни и марљиви и често то све и јесу, али су они на Балкану сељаци и шта ће они тамо негде? Апсолутно занемарива чињеница постаје да све већи број “градских сељака” седи на признатим местима и диктира свом грађанству шта да ради, јер нама је сељак географска одредница. Управо зато и даље делимо људе на основу њиховог порекла, места боравка и занимања, што у основи крије корене многих проблема.

Омладина не ради и не зна

Предрасуда према младима да су нерадници, немарни и генерално неуки почетке има са старијим генерацијама, али се одржава захваљујући младима који ту предрасуду развијају и граде. Управо зато мали број младих људи добија одговорне позиције и прилику да се докаже. Нама се и емисије о младима често темеље на разговорима са старијима о томе какви су млади. Искуство се темељи на годинама, упркос томе што године нерада не дају примат над онима који се труде и раде, а притом су млади.

Странци нам прете – они су се уротили против нас!

Нама су увек проблеми појам за превод у речнику, јер су махом то неки страни непријатељи. Човек би рекао да се унутар Балкана одвија медено-млечна сага помирења, пријатељства и суживота, али нам идилу кваре страни инвеститори, прилике за образовање и послове ван граница и сви они који на добар дан Балканца питају “Do you speak English?”Све што је туђе, страно и непознато нама, нема места у уређењу нашег нам тако неуређеног друштва. Али, добро. Само људи на Балкану знају како је носити терет познавање свега најбоље на свету. Упркос томе што смо на карти света прилично небитни.