Љуто може бити најбољи савезник вешег организма, али потребан је оперез!

Љута храна ће вам помоћи да смршате и да одржавате жељену килажу. Масне киселине се брже топе, ако додамо мало љутог зачина сваком јелу. Ипак, морамо да напоменемо да и даље морате да вежбате, и да се храните здраво. Љутина доводи до тога да се енергија троши брже и да се смањује килажа.

Многи људи имају огромних проблема са стомаком када једу љуту храну. Столица постаје чврста, стомак се надује, а болови изазивају грчење целог тела. Занимљиво је да је доказано да састојак капсаицин, који се налази у љутој паприци, може да помогне код бола у телу. Можда је контрадикторно, али овај састојак директно делује на бол, тако што завара наш мозак и “натера” га да игнорише бол.

Љута папричица

Лекари упозоравају људе који већ имају проблем са пробавом или са хемороидима, да избегавају љуту храну. Ако је ваш стомак иначе осетљив, љута храна није добра идеја. Може да створи и дијареју, али и гасове.

Док ви уживате и једете зачињену храну, ваш имуни систем јача. Јача тако што се обогаћује антиоксидантима, што је посебно корисно у сезони вируса и прехлада. Ми смо током целе године изложени бактеријама, и вирусима, а посебно треба да водимо рачуна када наступи сезона грипа. Зато ових дана треба додати мало чилија омиљеним јелима.

Одлична ствар је што, ако једемо љуту храну, моћи ћемо да се изборимо са жељом за слаткишима. Шећер није најбољи пријатељ нашем здрављу и морамо да признамо да је баш тешко да га смањимо. Стручњаци кажу да ће нам зачињена храна у томе помоћи и да ће нам се смањити жеља за слаткишима. Када једемо љуто, после тога нам се не једе ништа слатко. То је још један разлог да заљутимо ручак или вечеру!

Неки људи су алергични на љуте зачине. Када једу љуто, могу после тога да осете свраб на телу или отеченост лица. Ако сте алергични, треба да то утврдите и да се посаветујете са лекаром. Можда љута храна није за вас и треба наћи алтернативу.