Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик састао се данас са руководством Олимпијског центра „Јахорина“ и разговарао о предстојећој зимској сезони и досадашњим реализованим пројектима.

Додик је у обраћању медијима рекао да се на Јахорини гради око 250.000 квадрата разног смјештајног капацитета, те да је то довољна чињеница да градња на Јахорини не смије стати.

– Али не смије направити ни хаос од Јахорине или да буде дио неких унутаристичких одлука било кога – рекао је Додик.

Он је истакао да постоји велики интерес пословних људи из региона и ЕУ да граде на Јахорини и због тога је потребно даље развијати ову планину.

Према његовим ријечима, капацитет саме Јахорине не може да прати капацитете локалних заједница у погледу уређења, од регулационих и других планова, због чега ће се заложити да се Јахорина прогласи националним парком и да се донесе посебан закон о томе.

Он је подсјетио да је познато да се на Јахорини не може градити ниједан објекат за смјештај ако нема адекватан гаражни простор.

Додик каже да све досадашње издате дозволе иду на штету саме Јахорине.

– Ми желимо да се овдје скијаши довозе са разних дестинација и да путнички саобраћај буде избачен са планине, заустављен на Палама гондолом, коју треба да изградимо – истиче Додик.

Он је упозорио да сав уложени труд и новац на Јахорини не смије пасти због „неких ситних размишљања, пакости, у неким локалним заједницама“, не прецизирајући на које се то локалне заједнице мисли.

Додик је нагласио да је Јахорина посебан центар, центар високог туризма, а не прича која може бити доведена у питање зато што је неко незадовољан у тим локалним заједницама, јер нема приходе које он хоће.

Он је додао и да је очигледно, без намјере да вријеђа, да ментални потенцијал одређених људи из локалне структуре који све то треба да прате није довољно широк због чега се мора ићи у категоризацију Олимпијског центра.