Фото: Бојан Д.Тошић

Његова светост патријарх српски Порфирије борави у дводневној посјети Митрополији дабробосанској поводом педесет година монашке и тридесет година епископске службе Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома.

Посјету је започео јуче, када је боравио у општини Соколац – једном од сједишта Митрополије дабробосанске. Дочекао га је митрополит Хризостом са начелником општине Соколац Милованом Бјелицом. Био је ово патријархов први боравак на Романији и у Сокоцу од избора на чело српске цркве. Овом посјетом српски патријарх Порфирије учинио је радост и благослов свештенству и вјерујућем народу Романије, као и два његова претходника – блаженопочивши патријарх Павле и блаженопочивши патријарх Иринеј,

Његова светост патријарх српски Порфирије данас је у пратњи митрополита дабробосанског Хризостома и митрополита црногорско-приморског Јоаникија боравио у Источном Сарајеву гдје су их дочекали градоначелник Љубиша Ћосић и начелници шест градских општина – Источног Новог Сарајева Јован Катић, Пала Бошко Југовић, Трнова Драгомир Гаговић, Источне Илиџе Маринко Божовић, Источног Старог Града Бојо Гашановић и Сокоца Милован Бјелица, као и посланици у Народној скупштини Републике Српске са овог подручја.

Фото: Бојан Д.Тошић

Након састанка, његова светост патријарх српски Порфирије истакао је новинарима да је радостан што је имао прилику за непосредан сусрет са људима који живе у Источном Сарајеву, Сарајеву и широм Републике Српске и Босне и Херцеговине, и нагласио да живот на овим просторима није нимало лаган.

– Лични сусрети са браћом у Христу, са православним вјерницима, Србима на овим просторима велики су дар за мене, али исто тако и сусрети са другим људима који припадају другим вјерама и народима. Утисци о некоме или нечему без реалног личног сусрета у најмању руку могу да доведу до погрешних закључака о некоме кога нисмо упознали, а често могу да одведу на погрешне путеве када се говори о међусобним односима. Ја сам поријеклом из ових крајева и много пута сам изјављивао какав је мој однос и доживљај према Републици Српској и људима који овдје живе. Знам ко су људи који овдје живе и још из тих времена јасно ми је да је мало простора на којима живе православни Срби а да су толико органски, нераскидиво дубоко повезани са својом духовношћу и својом вјером. Овдје живот није нимало лак, ни у материјалном смислу, ни у смислу трагања за собом, а ништа мање није компликован ни када је ријеч о међуљудским односима између различитих народа. Веома је важно да без обзира на спољашње околности будете оно што јесте и да идете путем који је одавно зацртан и записан у наше духовно биће. Стављајући по страни заједничко и лично треба учинити све како би били оно што се зове народ српски православни. Сви смо потребни једни другима. Ви као народ сте молитвени задатак за нас свештенике и молим се за мир међу нама, али и за мир међу свим људима у Републици Српској, БиХ и у читавом свијету. Тај мир никада нећемо постићи ако не постигнемо мир у себи. Мир који је духовна категорија и кога не може бити без наше молитвене заједнице са Богом. Без молитве, без Бога и без труда да живимо како Бог од нас очекује не можемо постићи ни минимум мира у свјој души – поручио је патријарх Порфирије.

Фото: Бојан Д.Тошић

Патријарх Порфирије је додао да ако се иде путем Јеванђеља, онда се иде путем мира у себи. Он је благословио народ у Источном Сарајеву и честитао митрополиту дабробосанском Хризостому јубилеј.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом указао је на значај да се у Источном Сарајеву рађа и расте, јер је то највеће богатство за Град, српски народ и цијелу Републику Српску.

– Источно Сарајево је значајно за српски народ, да се развија у миру, слози, у љубави, и најважније у српском јединству и заједништву. Како каже свети владика Николај – да нас Бог сједини, уједини, обожи и најважније, да нас умножи, да нас буде што више. Сваки сусрет, сваки молитвени сабор велики догађај је за цркву, заједницу и град. Осјетили смо данас у Источном Сарајеву велику радост и задовољство нашег народа, што је и био циљ нашег духовног и литургијског саборовања. Захваљујем се Његовој светости што је издвојио вријеме да заједно са другим архијерејима подијели моје обиљежавање педесет година монашке и тридесет година епископске службе. Желим да овај дан буде срећан и благословен за све, као и да Господ све обрадује још многим догађајима и сусретима у Источном Сарајеву, а да ће Бог дати да то буде убрзо. Ово је само један наговјештај да ћемо се чешће сусретати, да се радујемо и веселимо, прије свега, духовном напретку, али, ако Бог да и физичком и у сваком другом погледу напретку на овим просторима – навео је митрополит Хризостом.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић нагласио је да је данас дочекан најдражи гост – српски патријарх Порфирије, и додао да је овај Град страдалник у коме живи 65.000 људи, добре душе и добрих домаћина чија је жеља да у сваком сегменту свог живота иду напријед.

– Грађани Источног Сарајева у нашем најдражем госту – патријарху Порфирију виде вјеру, наду, коме се моле да се он за њих моли Богу и Христу, да учинимо да све недаће овога свијета прођу поред нас и да заједно, како српски, тако и сви остали народи, на овим просторима у Републици Српској и Босни и Херцеговини живимо заједно у миру, слози и разумијевању. Заједно са запосленима из Градске управе, начелницима општина и народним посланицима замолићу патријарха да се моли Богу за грађане Источног Сарајева и шири причу о ономе шта је овај Град. Увјерен сам да ће бити прилике да у наредном периоду овдје патријарх наш долази добрим поводом – казао је градоначелник Ћосић.

Патријарху Порфирију, градоначелник је пожелио здравље, срећу и да води овај српски брод, да помаже у томе да једни друге разумијемо, да живимо у миру, слози и да сви људи и народи око нас живе заједно и посматрају нас.

Након састанка, услиједила је шетња патријарха Порфирија до Трга Србија у Источном Сарајеву, гдје се окупио велики број вјерника, како би поздравили и изразили поштовање и радост поводом његовог доласка. Присутнима се патријарх обратио са ријечима да чувају православну вјеру и живе по њеним начелима. Он је изразио радост што ће на Тргу бити изграђен православни храм, за који је рекао да треба да буде мјесто сабирања, молитве, врлине, изграђивања духовног здравља, на којем ће данас сабрани бити живи храм Христа и Цркве његове.

Његова светост патријарх српски Порфирије јутрос је служио Свету архијерејску литургију у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву.