Француски предсједник Емануел Макрон најавиће прије Божића изградњу шест нових нуклеарних ЕПР реактора у Француској, објавио је дневни лист Фигаро.

Утицај европске гасне кризе на цијене енергије и посљедични удар на буџет домаћинстава шест мјесеци уочи предсједничких избора у Француској, убрзали су ту одлуку, додаје лист, а преноси Ројтерс.

Портпарол Јелисејске палате је одбио да коментарише извјештај Фигароа.

На почетку предсједничког мандата, Макрон је обећао да ће до 2035. године смањити удио нуклеарне енергије у француском енергетском миксу на 50 посто са актуелних 75 процената. Енергетска криза, међутим, мења расположење у Паризу.

„Енергетска криза показује да је нуклеарна енергија исправан избор за нашу транзицију на зелену енергију“, цитира Фигаро неименованог високог владиног званичника.

Влада је тврдила раније да неће покретати никакве нове пројекте нуклеарних реактора док се не заврши нуклеарна електрана у Фламанвилу, на сјеверозападу Француске.

Међутим, министарка индустрије Ањес Пање-Ринашер је најавила 1. октобра могућност да Француска донесе одлуку о почетку градње шест нових реактора прије него што Фламанвил буде потпуно оперативан.

Завршетак нуклеарке Фламанвил касни готово једну деценију уз огромно прекорачење трошкова, а министри и даље одбијају да кажу када ће бити прикључена на мрежу.