Скијалишта на бх. планинама ове године најављују добру сезону, наводе да влада веће интересовање него претходне године, а и лани су, управо у вријеме пандемије вируса корона, забиљежили раст прихода и већи број посјетилаца него ранијих година.

У Олимпијском центру „Јахорина“ су казали да влада велико интересовање за предстојећу зимску сезону те да су туристи највише заинтересовани за период ски-опенинга, Нове године и празника.

„Хотелски капацитети готово да су у потпуности попуњени за новогодишњу ноћ и већ сада се тражи кревет више“, навели су у ОЦ „Јахорина“ за „Независне новине“. Истакли су да су смјештајни капацитети добро попуњени за цијелу сезону те да влада веће интересовање него свих претходних година у овом периоду.

„Засад су најављени гости с простора бивше Југославије и наравно заступљен је велики број гостију из дијаспоре. Децембар је пун гостију из окружења, али и гостију из Мађарске, док је фебруар већ резервисан за словеначке скијаше“, казали су у ОЦ „Јахорина“, додајући да раде на изградњи пет нових инсталација која ће капацитет овог скијалишта удуплати – за 9.500 скијаша на сат.

„Претпродаја ски-карата, гдје и ове године имамо попуст од 15 одсто на шестодневне ски-карте, кренула је 15. септембра, а за разлику од претходне године ове сезоне ће трајати све до 1. новембра“, рекли су у ОЦ „Јахорина“. Додали су да је лани за 125 дана на ски-стазама на Јахорини скијало више од 265.000 скијаша, те да је направљено 2.375.000 пролаза.

„Наш пословни резултат у односу на претходну зиму, која је била најуспјешнија по свим параметрима, побољшан је за 26 одсто“, истичу у ОЦ „Јахорина“. Како су у Ски-центру „Бјелашница – Игман“ казали за „Независне новине“, када су у питању смјештајни капацитети, забиљежено је повећање интересовања и резервација у односу на прошлу годину.

„Забиљежили смо доста већи број упита и захтјева страних туриста у односу на претходне зиме“, рекли су у Ски-центру „Бјелашница – Игман“. Додали су да је пандемија утицала на повећање броја посјетилаца.

„Претпостављамо да људи цијене своје здравље, па су тако у прошлој години доживјели спознају вриједности планинског чистог ваздуха, природног богатства и активности на отвореном“, казали су у овом ски-центру. Истакли су да су у прошлој сезони забиљежили двоструко већи број скијаша у односу на претходне двије сезоне те да и ове очекују сличне резултате.

С друге стране, у туристичким агенцијама су за „Независне новине“ рекли да је још рано да се говори унапријед о зимској сезони, али да је интересовање грађана за путовања у предстојећем периоду слично као и претходне године.

Тако је Бојана Вуковић, руководитељка Пословнице Туристичке агенције „Вуковић“ у Приједору, рекла да тренутно имају понуде за зимовање на Јахорини те да ће имати понуду и за Крајњску гору у Словенији.

„С обзиром на цјелокупну ситуација с вирусом корона не идемо далеко унапријед већ аранжмане планирамо из мјесеца у мјесец“, рекла је Вуковићева, истичући и да су у овој туристичкој агенцији и иначе када је ријеч о зимској сезони више орјентисани према аранжманима у европским метрополама.

У агенцији „Сол Азур“ из Сарајева су навели да су аранжмани на скијалиштина како домаћим, тако и оним страним, тек у припреми, али су истакли да ће током цијелог зимског периода имати путовања у Истанбул, Кападокију и Дубаи. Најавили су да ће од 10. до 12. децембра на Влашићу организовати десето „Шанкање“.