Бивши предсједник САД Доналд Трамп поднио је тужбу против америчког Конгреса који истражује напад на Капитол хил 6. јануара, тврдећи да је захтјев за документа Бијеле куће из времена његове администрације био нелегалан.

Трамп је у тужби коју је поднио Окружном суду САД за округ Колумбија навео да су материјали које тражи Одбор за избор 6. јануара обухваћени правном доктрином познатом као извршна привилегија, а која штити повјерљивост комуникације између званичника Бијеле куће, преноси Ројтерс.

Многи правни стручњаци, како наводи Ројтерс, рекли су да Трамп, као бивши предсједник, не може да законом у потпуности користи извршну привилегију која ће блокирати судске позиве које је издао одбор Представничког дома.

Група Трампових присталица упала је у сједиште Конгреса 6. јануара у неуспјешној намјери да спријечи посланике да потврде побједу демократског кандидата Џозефа Бајдена на предсједничким изборима.

Више од 600 људи сада се суочава са кривичним пријавама које проистичу из тог догађаја.

Раније овог мјесеца, предсједник Бајден је овластио Националну архиву, владину агенцију која води евиденцију о Трамповом времену на функцији, да преда почетну групу докумената које је затражио Одбор за одабир.