У посљедњих неколико мјесеци цијене хране, али и осталих производа вртоглаво расту у Републици Српској, али и у цијелој Босни и Херцеговини. Истовремено, у великим маркетима у Србији није ријеткост да су поједини артикли јефтинији и више од 30 одсто, што је све више примамљиво и за потрошаче с ове стране Дрине.

У мјесечну набавку, нарочито пред нека породична славља, потрошачи из БиХ, често се запуте у Србију.

Они долазе овдје зато што су код нас цијене ниже него код њих, за неких 20 до 30 посто, веће су гужве викендом“, каже Данијела Арнаутовић, продавац у трговини у Бадовинцима у Србији.

„Дођемо пред славу, купимо сир, сухомеснате производе, намирнице за колаче“, каже Гордана Спасојевић из Бијељине.

Србија има јаку прехрамбену индустрију. Богат асортиман, нижа стопа ПДВ-а за храну, уз могућност поврата ПДВ-а на граници примамњиве су погодности за купце са ове стране Дрине, наводи економиста Миленко Станић.

„За разлику од такве ситуације, ми на домаћем терену имамо доста скромну производњу и понуду у бројним секторима. Ми немамо значајније произвођаче, нпр. имамо једну пивару која ограничено ради, у Србију имамо десет, прозводња воде је скромна, па се питамо откуд толики увоз воде, немамо конкуренцију у том сектору“, каже Станић.

За купце су нарочито примамњиви и велики страни трговински ланци који нуде производе из Србије или стране производе познатих марки, некада и упола јефтиније него у Босни и Херцеговини или тих производа уопште нема на нашем тржишту.

„Лиснато тијесто, имају добру понуду сирева који су много јефтинији него у било којег бх. Маркету, џемови, зимница“, каже Азра Дајановић из Тузле.

„Пошто имам унучад највише њима узимам, ако је паковање веће чоколадице, бомбоне дође јефтиније“, каже Индира Авдић из Грачанице.

„Моћнија организација трговинских ланаца у Србији даје могућност да се купи већа количина роба у иностранству, за већу количину роба постоје и одговорајаћи попусти“, каже Станић.

Уз диференцирану стопу ПДВ-а Србија може дугорочно бити конкурентнија у односу на трговинске ланце у Босни и Херцеговини, истиче Станић.