Иако су пензионери у Федерацији БиХ још прошлог мјесеца Влади Федерације БиХ упутили захтјев у којем траже повећање пензија и измјене Закона о ПИО које неће бити козметичке, из федералне извршне власти до данас одговора још нема.

„Из Владе ФБиХ још нисмо добили одговор, нити смо позвани на разговоре. Протести су задња опција, али ће се и они десити ако не буде испуњења наших захтјева“, каже за „Независне новине“ Реџо Мехић, предсједник Удружења пензионера ФБиХ.

Из Владе Федерације БиХ за „Независне новине“ су казали да планирају разговор с представницима пензионера, те да оно што траже пензионери захтијева измјене закона.

Пензионери у Федерацији БиХ иначе траже да се редовна годишња поравнања омогуће и мимо раста БДП-а.

„Није било повећања у априлу, само једнократна помоћ коју смо добили, а због тога што није било услова за повећање због ниског БДП-а. С обзиром на то да цијене основних животних намирница из дана у дан расту, да већина пензионера у ФБиХ постају социјални случајеви јер за оно што добију могу платити комуналије и лијекове, а за живот им не остаје ништа. Нас не занима што су поскупјели авион, камион, ауто, нас брине поскупљење основних животних намирница“, истиче Мехић и додаје да траже повећање пензија од шест до 10 посто.

„Тажимо консултације када је у питању измјена закона, у противном блокираћемо све. То нам је задња опција, али и једина да постанемо видљиви“, каже Мехић и додаје да ће јавност о свему бити обавијештена сутра.

Управни одбор Савеза удружења пензионера Федерације БиХ крајем прошлог мјесеца одржао је састанак са предсједницима свих опћинских/градских удружења пензионера и предсједницима кантоналних савеза удружења пензионера, те закључио да је материјални и социјални положај пензионера испод границе социјалног минимума.

То је, како су саопштили, узроковано неусклађивањем пензија у 2021. години и енормним и свакодневним поскупљењима основних животних намирница. На састанку су усвојени конкретни закључци, међу којима је тај да се задужује Управни одбор Савеза да путем Федералног завода ПИО/МИО, федералних министарстава рада и социјалне политике, те финансија, а у координацији са премијером Федерације БиХ, изнађе рјешење за ванредно повећање свих пензија у Федерацији, осим највиших, најкасније до 25. октобра. У случају да Управни одбор Савеза не наиђе на разумијевање у захтјеву за повећање пензија, обавезан је да организује мирне протесте и одреди вријеме одржавања.

„Осим наведеног, захтијева се хитан састанак са премијером и ресорним министрима ради што квалитетнијег и заједничког рјешења присутних проблема и тражених захтјева“, навео је Управни одбор Савеза.