Посљедња анкета „Галупа“ од минулог петка која је таргетирала Американце између 1. и 19. октобра, показује да је повјерење у политику Џозефа Бајдена од првог квартала ове године, кад је преузео власт, а закључно са трећим кварталом, пало за 11 одсто што се није догодило ниједном председнику, од Другог свјетског рата, дакле, 75 година.

Када је ступио на дужност, почетком 2021. године, Бајдену је вјеровало 56 одсто Американаца, а данас, само 44,7 одсто.

– Бајден је започео свој мандат са релативно солидним рејтингом, који се кретао између 54 и 57 одсто, од јануара до јуна. У јулу његова подршка и одобравање су пали на 50, а на 49 одсто у августу, упоредо са повећањем инфекција вирусом корона у САД. Хаотично повлачење војске САД из Авганистана крајем августа, који је укључивао смрт више од десет америчких војних лица у терористичком нападу на аеродрому у Кабулу, вероватно је био разлог зашто је Бајденов септембарски рејтинг пао на 43 одсто – каже “Галуп”.

Како се наводи у анализи анкете агенције из Вашингтона, већ у јуну је било приметно да је Бајденов “период меденог месеца” са јавношћу готов.

– Предсједник се такође суочава са све већим разочарањем међу Американцима што не може да рјеши граничну кризу, затим не може да обезбеди ланце снабдевања. Замера му се висока цијена гаса, растућа инфлација, несташица робе широке потрошње и одговор на пандемију. Постоји још читава листа других ствари – каже “Галуп”.

Рејтинзи предсједника из мјесеца у мјесец свједоче да му опада подршка у домицилној странци, као и међу независним бирачима, а само четири процента анкетираних републиканаца одобрава посао који је он досад урадио и бројка ће вјероватно пасти на нулу ако се ствари драматично не преокрену за предсједника – песимистична је агенција, преносе Новости.