На Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву данас је представљен пројекат прекограничне сарадње са Чачком, о преносу технологије за развој сензорске мреже, односно станица за мјерење кавалитета ваздуха који је развијен на овом факултету, а чија је вриједност око 8.000 евра.

Декан Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву Божидар Поповић изјавио је новинарима да је ријеч о пројекту који је резултат прекограничне сарадње /АИРПОЛИСЦА/ овог факултета са Факултетом техничких наука у Чачку и града Чачка.

Он је додао да су пројекат подржали Градска управа Источно Сарајево, те општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа у претходном периоду.

“Ми смо ту технологију намијенили да пренесемо у град Чачак, јер постоји велика сличност између наша два града када је ријеч о квалитету ваздуха. Ми смо покренули заједничку иницијативу да би та технологија била и тамо примјењена како би грађани Чачка могли да буду благовремено информисани о кретању квалитета ваздуха, како у градском језгру тако и на излетиштима”, истакао је Поповић.

Он је додао да је ово показатељ како два факултета могу да повежу локалне управе из двије земље, у овом случају Србије и Републике Српске, односно БиХ, те како сарадња може да буде реализована на обострано задовољство.

Помоћник градоначелника Чачка за област заштите животне средине Мирјана Ђоковић истакла је да су свесродну подршку и логостику пружили Факултету техничких наука који је њихов стални партнер у многим пројектима.

Она је навела да ће путем квалитетне апликације грађани Чачка моћи у сваком тренутку да виде какав ваздух удишу.

Према њеним ријечима, Чачак као и Источно Сарајево, налази се у котлини, имају велики број возила, као и индивидуална ложишта, што све заједно утиче на квалитет ваздуха, посебно у овом периоду.

Слободан Лубура са Електротехничког факултета је изразио наду да је ово почетак успјешне сарадње, додајући да је вриједност овог пројекта око 8.000 евра.

“То нам је нека полазна пилот тачка, да бисмо наставили сљедећу апликацију која је написана, а вриједност тог пројекта је око 80.000 евра. Тај пројекат је тренутно на оцјени и уколико добијемо та средства моћи ћемо да учинимо много више и очекујемо до Нове године да ћемо знати шта ће се десити са том апликацијом”, истакао је Лубура.

Професор на Факултету техничких наука у Чачку Срећко Ћурчић је истакао да је на овогодишњој конференцији “Инфотех”, која је одржана у марту ове године на Јахорини, иницирао идеју прекограничне сарадње – трансфера технологије из области дигитализације пољопривреде, заштите животне средине, те дигитализације транспорта и осталих дигитализација захтјевних процеса који се финансирају из одговарајућих фондова ЕУ.

“Без дигитализације у будућности неће моћи квалитетно да функционишу ни локалне самоуправе тако ни привредни субјекти. Прекограничну сарадњу добрих пракси у локалним самоуправама ћемо проширити и на добре праксе одговарајућих привредних субјеката, да бисмо на тај начин могли да имамо што већу конкурентност, али и што бољи амбијент који треба да нам омогуће локалне средине за живот и рад у њима”, истакао је Ћурчић.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић је истакао да су ова локална заједница и Електротехнички факултет стални партнери низа пројеката који су у протеклом периоду реализовани на територији града Источно Сарајево.

Он је додао да је проблем квалитета ваздуха потребно ријешавати много шире у сарадњи и са Сарајевом, јер је тај проблем евидентан дужи низ година на овом подручју.