Фото: Соколац-срце Романије

У верника православне вере, посебно жена сутра је велики дан и црквени празник посвећен Преподобној мати Параскеви – светој Петки, једној од највећих заштитница жена. Ова светитељака у многим крајевима се слави и као крсна слава, а сутрашњи дан потребно је провести у посту на уљу.

Света Петка се првенствено сматра заштитницом жена, али и помоћница болесним, гладним и сиромашним. Њене свете мошти почивају у румунском граду Јаши. Интересантно је да су мошти преношене из Цариграда у Трново, па из Трнова у Цариград, па затим у Београд да би, разним историјским превирањима доспеле у Јаши где се и сада налазе.

Кнегиња Милица и монахиња Јефимија су у 14. веку молиле султана да им преда мошти свете Петке, то доказује јаке везе ове светитељке са српским народом.

Према народном веровању, Света Петка се верницима често јавља у сну из два разлога: како би пружила утеху и донела добре вести или као вид упозорења да правимо грешке. Према старом обичају, овој светитељки се на празник одаје поштовање молитвом, пали се тамјан и избегавају се тешки кућни послови.

Према народним обичајима, жене не би требало да месе, кувају, шију, перу веш или раде било који посао у кући како не би навукле гнев светитељке и да им током године не би трнуле руке.

Младе девојке треба да беру цвеће и њиме украсе свој дом како би у њима целе године владала слога и мир, док се девојчицама облаче нове хаљинице како би их у наредној години пратила срећа.

Девојке би требало да поједу парче славског колача и да сачувају мрвице, па ће те ноћи у сну видети своју судбину и будућег мужа.

Уобичајено је да се на Свету Петку, 27. октобра, оде у цркву Ружица на Калемегдану где се покрај капеле Свете Петке узима чудотворна вода за коју се верује да лечи многе болести, а нарочито проблеме са видом.

Молитва светој Петки

Вече уочи дочека овог великог празника потребно је провести у молитви, која следи након вечере коју укућани спроводе заједно у миру и у слози. Након тога, верници би требало да се прекрсте три пута, а потом домаћин ишчитава молитву посвећену светој Петки.

„Помози Боже, Света Петко и Света Недељо, опрости нас ако смо што погрешили; помози ми и сачувај ме Боже од туђе беде невиђене; сачувај ме од рђавих мисли; помози сутрашњи данче; дај Боже здравље, добро да спавам, рђаво да не сним, већ смиље и босиље; дај Боже здравље, срећу и напредак и да здрави и живи дочекамо сутрашњи дан!“Овако се обично моли само домаћин, а жене и деца се само три пута прекрсте. После молитве се спава. Глава се увек у спавању окреће истоку, јер се тако ваља. Једна рука се стави под главу, а друга пружи. Увек се леже на десну страну, јер се тако ваља.