Сазнајте како јело које сви обожавају, пасуљ, утиче на ваше здравље.

Када дођу хладни дани једва чекамо да једемо спрске специјалите као што су подварак, сарма… Али такође, једно од традиционалних јела је пасуљ. Не постоји особа која не воли пасуљ, било да је чорбаст или пребранац.

Сви већ знамо како је пасуљ добар за наше здравље, али начници доносе нове информације које повећавају вредност овом поврћу које сви обожавамо.

Зашто је пасуљ добар за здравље?

Научници откривају да исхрана богата пасуљем може смањити ризик од срчаних оболења и одређених врста рака. Препоручује се да поједете бар један тањир пасуља недељно или пасуљ направљен као намаз или чорба…

Поред тога што поседује велику енергетску вредност и садржи готово све есенцијалне аминокиселине, такође садржи лецитин, као и калијум, калцијум, гвожђе, фосфор, магнезијум, цинк и натријум. Представља одличан извор беланчевина, а за разлику од других извора пасуљ има мало масти, па не садржи оне засићене као ни холестерол. Од витамина одличан је извор фолне киселине, витамина Б6, К, рибофлавина (Б2) и Б3.

Асортиман фитохемикалија пронађен у пасуљу штити ћелије од рака и успорава раст тумора. Истраживачи су изјавили да жене које конзумирају пасуљ најмање два пута недељно имају 24% мање шансе да развију рак дојке, срчане болести, дијабетес типа 2, високи крвни притисак и рак дебелог црева.

Једна порција пасуља осигурава 20% дневних потреба за влакнима. Истраживања су показала да особе које једу пасуљ добијају више ових кључних хранљивих материја од особа које не конзумирају пасуљ.

Које су врсте пасуља најздравије?

Амерички научници тестирали су шест уобичајених врста пасуља који се могу наћи на тржишту и измерили количину антиоксиданта у сваком од њих. Тестирање је показало да су црвени, шарени и тамноплави пасуљ имали и до десет пута веће количине антиоксиданта и других лековитих материја, него бели и жути пасуљ.