Српска православна црква сутра свали празник посвећен светој Петки.

Верници Српске православне цркве сутра обележавају црвено слово у календару, крсну славу посвећену светитељки преподобној мати Параскеви, у народу чувеној као света Петка. Овај празник посебно је цењен у жена, које се клањају светитељки и смартају је својом заштитницом.

На југозападном делу Фрушке горе у тихој удолини уз поток Ремета, налази се женски манастир Петковица са Црквом Свете Петке.

У прошлости је манастир више пута разаран, а током Другог светског рата је страдао иконостас, да би 50-их година отпочела обнова. Црква је у већој мери задржала првобитни изглед, а изграђена је у малој диспропорцији, што даје посебан шарм овој грађевини. Све што се може сагледати са овог места некада је припадало манастиру. Његовој лепоти још доприносе и рустични камени бунар, озидани извор чисте пијаће воде и рибњак у долини. Све је то испреплитано зеленим травњацима, цвећем и дрвећем и представља један складан призор.

Мошти свете Петке

Мошти Свете мати Параскеве, тачније њена рука која се у цркви чува, могла би однети све ваше немире. Света Петка, заштитница је жена и овај манастир је женски. По предању подигла га је Јелена Штиљановић, удовица последњег српског деспота Стефана Штиљановића, чија је задужбина била манастир Кувеждин.

Црква је украшена фрескама које су сликане 1588. године. Иконостас је подигнут 1735. године, а страдао је у Другом светском рату. Манастир данас чини црква и новоизграђени конак. Храм је обновљен, а војска је изградила пут до манастира и рибњак.