Две мини видео-игре инспирисане Николом Теслом и Михајлом Пупином део су изложбе “Развој и примена рендгенске технологије код код Срба – од Тесле и Пупина до данас” која ће од 27. октобра бити отворена у Музеју науке и технике, а сви посетиоци моћи ће да их одиграју и на забаван и едукативан начин сазнају детаље о раду српских научника у области X-зрака.

Како су настале видео-игре о Тесли и Пупину

Део Нордеус фондације, Образовни центар Нордеус Хуб, који се бави едукацијом у области развоја игара, даровитим младим људима заинтересованим да науче како да осмисле и развију своје видео-игре, током јуна је омогућио бесплатни четворонедељни онлајн програм Game Design Bootcamp.

Овај први у низу програма за почетнике, састојао се из четири радионице које су покриле кључне теме као што су наративни дизајн, дизајн нивоа, уметност у видео-играма и технички развој игре.

Образовни програм похађало је готово 400 младих ентузијаста из целе Србије који су разрађивали концепте видео-игара на тему Теслиног и Пупиновог рада на развоју X-зрака, а одабрана су два најоригиналнија: гејм дизајнерке Татјане Гаџе (26) под називом Мистерије X-зрака и гејм дизајнера Ивана Љујића (26), који је осмислио игру Научникове одаје: пут открића.

Друга фаза саме израде игара следила је од јула до октобра у оквиру летње праксе Кратер тренинг Центра и Нордеус Хуб-а када су формирани тимови одабраних практиканата комплементарних знања и вештина, које су предводили победници образовног програма Нордеус фондације – Татјана Гаџа и Иван Љујић.

Шта све открива игра Омаyа тима: Мистерије X зрака

Око тим лидерке и гејм дизајнерке Татјане Гаџе (26) основан је Омаyа тим. Она је уз помоћ Алексе Петровића гејм девелопера, Андрије Васиљевића артисте, Марине Перовић аниматорке, Теодоре Заношкар 2Д артисткиње, развила игру Мистерије X зрака, 2Д платформер жанра.

Авантуристичка игра инспирисана истинитим историјским догађајима, састоји се од два нивоа по узору на два наша научника, Николу Теслу и Михајла Пупина, који се баве истраживањем рендгенских зрака. Велика открића резултат су удруженог рада више научника и кроз причу игре видимо како наши научници деле своја истраживања на пољу радиологије са Вилхелмом Конрадом Рендгеном.

Посетилац изложбе кроз ову видео-игру преузима улогу Теслиног и Пупиновог асистента и помаже научницима у њиховим истраживањима. Играч добија задатак да сакупи четири елемента потребна да се направи уређај за X-зраке.

Игра кроз визуелно богат и интерактиван садржај на забаван начин приближава доба и атмосферу у којој су научници живели. Млађи играчи научиће шта је потребно да се направи рендгенски снимак, а старији љубитељи игара сазнаће нешто ново о почецима радиологије и упознаће се са улогом наших научника у усавршавању технологије рендгенских зрака.

Креирању игре претходило је истраживање историјске грађе, приказивање историјских података су релевантни и представљени су кроз фиктивне догађаје и доживљаје.

Шта све крије игра 4Геар студија: Научникове одаје – пут открића?

Друга игра коју ће посетиоци музеја моћи да играју у наредних месец дана биће Научникове одаје: пут открића, ХОПА жанра (проналажења скривених објеката).

Идејни творац и гејм дизајнер Иван Љујић је са тимом 4Геар Студио који чине Љубица Маринковић такође гејм дизанерка, Драган Кубуровић гејм девелопер и Марија Богдановић 2Д артисткиња, направио игру намењену посетиоцима изложбе који желе дубље да разумеју изуме, њихове делове и начин на који функционишу. Уживаће и сви они који воле науку, практичне експерименте и планирају да се усмере ка техничким наукама, математици, механици или програмирању.

Едукативни садржај интересантан је самим тим што је играч један од научних сарадника који помаже научницима попут Тесле и Пупина у процесу откривања неког од проналазака који се налазе на изложби. Како су научници током свог дугогодишњег креативног процеса нехајно гомилали корисне и бескорисне ствари, задатак играча је да пронађе делове који су им сада неопходни за прототип новог изума. Овај наизглед лак задатак постаје права „потрага за благом“ када играч схвати у каквом хаосу се крију делови од којих се може саставити, до тада невиђено, научно достигнуће.

Изложба “Развој и примена рендгенске технологије код Срба – од Тесле и Пупина до данас”, Јелене Јовановић Симић и Александра Вл. Марковића, у Музеју науке и технике у оквиру које ће посетиоци моћи да играју и видео-игре аутора полазника образовног програма Нордеус фондације, трајаће до 30. новембра. Изложбу организују Музеј науке и технике и Висарис, уз подршку Министарства за културу и информисање Републике Србије.

– Нордеус фондација има за циљ да помогне младима у Србији да успеју у дигиталној економији. Игре су спој науке и уметности, а њихов развој спада међу најперспективнија занимања 21. века.

Као што смо данас показали, имају моћ да едукују не само онога ко их ствара, већ и онога ко их игра. Кроз бесплатне онлајн програме Нордеус Хуба омогућавамо да млади из целе Србије уче кроз искуство и стварање са неким од најбољих стручњака наше креативне индустрије. Велику захвалност дугујемо предавачима и менторима који су своје време и знање несебично делили. Гејминг индустрија овим на још један начин показује како јача дељењем и удруживањем – истакао је Милош Ђуричанин, директор стратегије Нордеус фондације.

Следећи онлајн образовни програм Нордеус фондације креће већ од 15. новембра, како би још младих људи из целе Србије имало прилику да се бесплатно едукује и усавршава у домену развоја видео-игара. Сви заинтересовани за технички развој игара (Game Development Bootcamp) моћи ће да се пријаве од 1. до 12. новембра путем форме на сајту Нордеус Хуба. Најбоље полазнике очекује шестомесечна пракса у неком од гејминг студија.