Највећи пројекат Олимпијског центра “Јахорина” ове сезоне је гондола “Пољице”, са свјетлосним ефектима и модерно дизајнираним станицама и кабинама, изјавио је директор овог центра Дејан Љевнаић.

Он је истакао да су вриједне пажње и двије шестосједне жичаре “Рајска долина” и “Трново”, те сидро “Јавор” и лифт “Спуст”, као потпуно нове инсталације које ће ове зиме превозити скијаше на олимпијској љепотици Јахорини.

“Задовољство ми је да представим све инвестиције које су у завршној фази реализације и захваљујући којима Јахорину ове сезоне претварамо у број један ски-центар у овом дијелу Европе”, изјавио је Љевнаић у интервјуу за Срну.

Он је навео да Јахорина сада на својих 47 ски-стаза располаже са укупно 14 инсталација вертикалног транспорта и три ски-вртића за најмлађе посјетиоце.

Љевнаић наглашава да је нова расвјета на Јахорини већ засијала на стази “Новак Ђоковић”, која ће први пут ове сезоне бити доступна и за ноћно скијање, амбијентално је уређен и горњи дио планине, а проширен је и добро познати угоститељски објекат “Олимпијски бар”, који ће нову зимску сезону дочекати са капацитетом већим за 100 мјеста.

Према његовим ријечима, са нових седам километара дугим системом за осњежавање, Олимпијски центар “Јахорина” гарантује добро припремљене ски-стазе.

Љевнаић појашњава да је гондола “Пољице” најсавременија гондола на најфреквентијој ски-локацији, са најновијом технологијом, свјетлосним ефектима, најновијим кабинама и повећаним капацитетом од 3.600 скијаша на сат.

Полаз и излаз ове гондоле креирала је позната италијанска дизајнерска кућа “Пининфарина”.

“У току су финални радови на изградњи шестосједа `Рајска долина`, који је смјештен у горњи дио планине – чувену Рајску долину. Прије неколико дана смо радили тестну вожњу и све функционише одлично. Нестрпљив сам да видим реакције скијаша. Изградњом овог шестосједа чији је капацитет 2.400 скијаша на час биће смањена гужва на најфреквентнијој локацији на планини, а скијаши ће имати прилику да уживају у скијању на најбајковитијем дијелу Јахорине“, поручује Љевнаић.

Говорећи о реализацији пројеката на подручју општине Трново, Љевнаић наводи да је у току и пребацивање инсталације шестосједа “Пољице” са капацитетом од 2.400 скијаша на час у насеље Трново, гдје су претходно извршени радови на уређењу терена.

Овај дио Јахорине добија и нове ски-стазе које ће бити прекривене системом осњежавања, а располагаће и ски-вртићем са покретном траком и забавним реквизитима за најмлађе“, додао је Љевнаић.

Он истиче да је најљепши дио Јахорине, чувена Рајска долина, додатно употпуњена са још два ски-лифта, названа “Јавор” и “Спуст”, који ће превозити скијаше до полаза стазе “Спуст”, гдје се 1984. године одржало олимпијско такмичење.

Капацитет ове двије инсталације укупно је 1.950 скијаша на час.

Љеванић каже да већ постојећи “Техноалпин” систем осњежавања добија своју надоградњу на седам километара ски-стаза, а реализацијом овог пројекта Јахорина ће имати укупно 18 километара ски-стаза прекривених системом за вјештачко осњежавање.

“Јахорина је једина планина која је добила ту привилегију да њена ски-стаза носи назив најбољег тенисера на свијету – Новака Ђоковића. Љубитељи ноћног скијања ће се сигурно обрадовати пројекту осветљења управо ове стазе, дужине 1.000 метара, што предствља додатно проширење понуде у вечерњем термину на укупно пет километара ски-стаза за ноћно скијање”, навео је Љевнаић.

Љевнаић указује и на чињеницу да ће полазна и излазна станица чувеног двосједа “Огорјелица”, који је највећи подсјетник на период ЗОИ ’84, добити нови и модернији изглед.

Он сматра да ће гости и пријатељи Јахорине, такође, уживати у чарима угоститељског објекта “Олимпијски бар”, који је надалеко познат по најбољој гастрономској понуди, а смјештен је на самом врху планине, код великог језера, и који добија нову терасу са најљепшим погледом на планинске врхове.

Тераса “Олимпијског бара” биће проширена за 400 метара квадратних, односно 100 нових мјеста за уживање уз камин и несвакидашњи планински амбијент.

Љевнаић најављује и нови адреналински садржај “зип-лајн”, смјештен на врху Јахорине, дужине 250 метара, који доминира и прелази преко најатрактивнијег дијела Јахорине те омогућава гостима да уживају у нестварном погледу и доживљају лета небом изнад великог вјештачког језера.

“У плану нам је велики број манифестација забавног карактера које су интересантне и скијашима, али и онима који не скијају, а воле планину и добар провод. На почетку за сам ски-опенинг планирамо спектакуларно отварање од 2. до 5. децембра, када организујемо гастро манифестацију `Ћевап фест`, али и концерте”, рекао је Љевнаић.

Он за 3. децембар најављује први концерт, на коме ће гости имати прилику да уживају у хитовима Тонија Цетинског, за 4. децембар за добар провод задужен је Харис Џиновић, а за 5. децембра Саша Матић. Карте за наведене концерте од 1. новембра могуће је купити на www.kupikartu.ba.

Скијаши и гости Јахорине ове зиме имаће прилику да присуствују и такмичењу између произвођача травничког, бањалучког, сарајевског и веганског ћевапа.

Након тога, наставља Љевнаић, у два наредна викенда ћемо имати мјузик вик фестивале, када би на Јахорини концерте требало да одрже скоро све музичке звијезде из региона.

У петак, 10. децембра, госте ће забављати “Војаж”, “Нуци”, “Корона”, “Газда Паја”, ТХЦ и “Девито”.

Субота, 11. децембра, резервисана је за наступе Драгане Мирковић, Милета Китића, Шемсе Суљаковић и Кемала Маловчића. За петак, 17. децембра, заказани су наступи Секе Алексић, Елме Синановић, Андреане Чекић, Индире Радић и Милице Павловић, а у суботу, 18. децембра, госте Јахорине забављаће “Бијело дугме”, “Дивље јагоде” и “Рибља чорба”.

“Уз ове манифестације, скијаше ће обрадовати и попуст на ски-карте – први промо-период са попустом од 50 одсто важећи је на све ски-карте које се купе и искористе у термину до 2. до 5. децембра, потом од 9. до 12. децембра такође је попуст до 50 одсто. Након тога, низаће се промо-периоди са попустом од 20 одсто у терминима од 20. до 23. јануара, од 27. до 30. јануара и посљедњи промо-период у низу ће бити од 10. до 13. марта наредне године“, прецизирао је Љевнаић.

Према његовим ријечима, овогодишња ски-сезона на Јахорини биће затворена са “Винтер меџик бај бродолом Јахорина” у марту, а током јануара и фебруара биће уприличени интро-партији на стазама.

“У оквиру ове манифестације угостићемо неке од најпознатијих свјетских имена електронске музике, као што су Ђанлука Ваци, Соломон, Феде ле Гранд, Хот Синс 82, Димитри Вегас, Бурак Јетер, Махмут Орхан, Марк Најт, Дебора де Лука, Пластик Фанк, Кристијан Молнар и Петар Дундов”, истиче Љевнаић.