Многима понекад тешко пада да ујутру устану и започну своју дневну рутину.

Поставља се питање како да изађемо из овог зачараног круга и започнемо дан пуни оптимизма и мотивације?

Психолог Кристен Фулер предлаже да пробате неку од следећих 5 петоминутних јутарњих рутина како бисте одмах по устајању били фокусиранији и спремни за све што вас чека у наредним сатима.

Истежите се

Било да се истежете на кревету или простирци за јогу, имаћете користи од ове активности у јутарњим часовима. Издвојите 5 минута из свог распореда, затворите очи, дишите дубоко и пробудите своје тело истезањем.

Продужите време испод туша

Често нам се дешава да збрзамо јутарње туширање, мислећи да ћемо тако уштедети драгоцено време, које може боље бити искоришћено за друге ствари. То је грешка. Довољно је само да период испод туша продужимо за 5 минута и већ ћемо се осећати боље када напустимо купатило. Искористите те додатне тренутке под тушем да уживате што више могуће и не размишљајте о обавезама које вас очекују.

Изађите напоље

Ако живите у кућу, обавезно проведите мало времена у дворишту пре одласка на посао. Ту можете испити своју јутарњу кафу или се прошетати док се не разбудите. У случају да живите у стану, такође вам предлажемо да бар на 5 минута изађете напоље. Можете искористити ово време да свратите до своје локалне пекаре или продавнице и купите доручак, а можете се и само прошетати без неког конкретног циља.

Слушајте музику

Колико год да сте у гужви када устанете, пронађите времена да на миру преслушате своју омиљену песму или бар ону коју волите да пустите ујутру. Музика је вишеструко корисна за нас, о чему више можете прочитати овде.

Уживајте у храни

Понекад толико журимо ујутру да све стигнемо, да једва узмемо три залогаја доручка, покупимо кафу за понети и упутимо се ка послу или школи. Овакав брз начин живота није добар ни за наше физичко ни за ментално здравље. Доручак увек треба јести за столом, а препорука је и да се потрудимо да што више уживамо у сваком залогају. То нам неће одузети баш толико времена, а сигурно ће нам омогућити да дан започнемо опуштенији и фокусиранији на оно што је важно.