Фото: Дејан Божић/РАС Србија

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић најавила је да ће у идућој години доћи до повећања плата и пензија у Српској.

Истакла је да су сви макроекономски показатељи доста повољни и да ће БДП на крају ове године имати раст изнад очекиваног.

Видовићева је рекла да је инфлација у септембру била 2,6 одсто, те да је најнижа у односу на све земље у окружењу.

Видовићева је рекла да нису тачне информације објављене у појединим медијима да ће инфлација у Српској у наредној години „појести“ једну до двије плате, јер за тако нешто не постоје релевантни показатељи.

Она је навела да је БДП Републике Српске растао у првом тромесечју ове године 2,3 одсто, у другом 10,2 одсто, а у трећем између пет и шест одсто.

Видовићева је истакла да је раст индиректних пореза у Републици Српској 19,7 одсто, а раст директних 11 одсто.

Она је навела да Република Српска тренутно има покривеност увоза извозом 79,9 одсто, што није није имала никада од када постоји.

– Извоз Републике Српске је већи за 30 одсто, а увоз за 22 одсто закључно са 30. септембром ове године – истакла је Видовићева на конференцији за новинаре након сједнице Владе.

Навела је да Српска има највећи број запослених радника од када се тај број прати у Републици Српској, а да прерађивачка индустрија расте са 14,9 одсто, те да су сви макроекономски показатељи доста повољни.