Усљед поплава на подручју Источне Илиџе оштећено је 150 кућа и имања, а на државној имовини причињена је штета која је процијењена на више од милион КМ, изјавио је начелник општине Маринко Божовић.

Божовић је рекао новинарима да је оштећена путна инфраструктура, причињена штета на дијелу корита ријеке Жељезнице, Казнено-поправни завод Кула, као и остале установе које имају просторије уз Касиндолску ријеку.

Он каже да ће у наредних 12 часова општинска Цивилна заштита бити будна и пратити дешавања, а сутра се посветити грађанима чије су куће поплављене и пописати штету.

„Из буџета локалне заједнице и уз помоћ Владе Републике Српске ћемо то све релативно брзо санирати“, нагласио је Божовић.

Божовић је истакао да посебну захвалност дугује свим приватним грађевинским фирмама које су све своје капацитете ставили на располагање, као и волонтерима.

„У координацији са свим јавним предузећима, општинским и републичким институцијама адекватно смо одговорили изазову који је био пред нама“, наводи он и додаје да је све санирано како би се безбједно ушло у ноћ.

Начелник општине Пале Бошко Југовић је нагласио да су протекле падавине причиниле штету на приватним објектима, а и на инфраструктури.

„Углавном се ради о десетак локација са по десетак објеката у руралним подручјима гдје су се излиле мале бујичне ријеке и опколиле објекте“, истакао је Југовић, нагласивши да је најбитње да није било евакуације становништва, али су уништени локални мостови.

Према његовим ријечима, причињена је већа штета на путној инфрастуктури, између осталог и на регионалном путу Подграб – Јахорина.

Југовић је нагласио да ће сутра, уколико дозволи вријеме, бити санирана одређена мјеста како би спријечило да дође до поновне штете.

Он је истакао да је да је избјегнуто оно најгоре, те да су велику помоћ пружила приватна предузећа, предузећа у власништву општине, као и Цивилна заштита Републике Српске.

Договорено заједничко дјеловање

Вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић истакао је да је сачињен детаљан план о заједничком дјеловању на подручјима захваћеним данашњим поплавама.

„Свим грађанима који су погођени овим поплавама омогућићемо да што брже из објеката избаце воду, исуше их и попишу, те да се види колика је штета“, рекао је он новинарима након ванредног састанка са градоначелником Источног Сарајева Љубишом Ћосићем и начелницима општина у саставу града.

Новитовић је поручио грађанима да и у оваквим ситуацијама, не само локалне заједнице него и Влада Републике Српске и све институциије стоје уз њих.

Он је додао да су заједнички успјели да се орагнизују, да се смањи штета и да се санира оно што је могло да се уради у 24 часа.

Новитовић је додао да је потребно одредити које су саобраћајнице, школе и други објекти гдје се мора интревентно дјеловати.

Према његовим ријечима, охрабрују позиви начелника и градоначелника других локалних заједница које нису изложене ризику поплаве и немају овакву непогоду на својој територији, а спреми су да пруже помоћ поплављеном становништву у овим општинама.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изразио је задовољство системом координације међу општинама која се манифестује кроз сарадњу са Републичком управом цивилне заштите.

„Придружили су се Територијална ватрогасна и спасилачка јединица, припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске, као и многобројни волонтери“, рекао је Ћосић и позвао суграђане да се придруже и помогну.

Ћосић је навео да је обезбијеђена и помоћ неких приватних компанија, које су уступиле механизацију.

Он је рекао да је водостој ријеке Жељезнице и Касиндолске ријеке у општини Источна Илиџа, као и ријеке Праче у општини Пале веома брзо нарастао због повећања водостаја мањих ријека.

„Вода је врло брзо кренула према домаћинствима, али је врло брзо уништила и путну инфраструктуру, посебно у општинама Трново, Источна Илиџа и Пале“, рекао је Ћосић и додао да је мања штета евидентирана и у општини Источно Ново Сарајево.

Ћосић је истакао да је систем уређења корита ријеке Жељезнице, који је раније започет, заказао, те да је на вечерашњем састанку договорено да то мора бити приоритет, јер уз Жељезницу, у насељу Војковићи, живи око 5.000 становника.

Он је рекао да ће материјала штета бити пописана и по домаћинствима, али и на путној инфраструктури.

Ћосић је рекао да очекује да ће Влада Републике Српске из Компезационог фонда изнаћи средства за надокнаду штете, као што је био случај и до сада за помоћ у другим локалним заједницама.

„Најважније да нема изгубљених живота, угрожено 400 домаћинстава“

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић истакао је да је најважније да поплавама нико није страдао на подручју града и навео да је 400 домаћинстава угрожено, али да вода није ушла у сва.

Када је ријеч о стању у Трнову, он је навео да се ситуација у тој општини смирује, да је оштећено од 70 до 100 домаћинстава, те да један пољопривредник има штету већу од 30.000 КМ јер су му уништена сва грла стоке.

Ћосић је новинарима изјавио да је у Трнову специфично то што су на два мјеста оштећене путне комуникације које ће се морати брзо санирати.

Према његовим ријечим, у кањону Крупца према Кијеву приватни субјекти покушавали су да утврде саобраћајницу да не дође до одрона, а полиција је забранила саобраћај возилима тежим 3,5 тона.

„У Трнову је протекле ноћи било тешко, али данас је доста боље“, рекао је он и додао да се треба одмах кренути са испумпавањем воде из приватнх објеката и обезбиједити што већи број исушивача.

Вршилац дужност директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић истакао је да су данас помоћ општини Трново допремали преко Игмана због прекида путне комуникације, али је вечерас саобраћај поново успостављен.

Новитовић је апеловао на грађане на територији града Источног Сарајева, али и цијеле Републике Српске, да се превентивним дјеловањем и развијањем свијести могу предуприједити овакве ситуације и смањити штете.

Новитовић је нагласио да предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, локалне институције, привредни субјекти желе да помогну угроженим општинама и становништву након што Републичка управа цивилне заштите достави извјештаја и плана за реализацију активности.

„То показује колико локална заједница и институције Републике Српске воде рачуна о цијелом простору Српске и сваком грађанину“, поручио је Новитовић.

Он је рекао да велику захвалност дугује и медијима.

У Источном Сарајеву вечерас је одржан ванредни Ћосића и Новитовића са начелницима општина у саставу града.