Група лобиста, на челу са онима које су Албанци плаћали за заговарање независности Косова, попут Ричија Тореса и Џејмса Мекгаверна, жалила се на српску власт, и то управо док је лидер ССП боравио у Вашингтону

Последњи потез албанских и босанских лобиста у САД, који су послали писмо председнику Џозефу Бајдену у ком се жале на политику председника Србије Александар Вучића, потврда је открића Курира – да очигледно исти ови лобисти раде у интересу Драгана Ðиласа и Драгана Шолака, односно у заштити интереса кабловског оператера СББ, о чему је Курир писао пре два дана.

План

Како смо открили, шеф Мултиком странке Драган Ðилас отишао је у Вашингтон баш у тренутку кад је ова група упутила писмо председнику Бајдену против државе Србије и Вучића, што упућује на закључак да је управо то био кључни разлог његовог одласка у Америку.

Како смо већ писали, с обзиром на то да је тржишно поражен, Шолак борбу против Телекома скреће управо на терен политике. Зато су ангажовани лобисти из САД, иначе блиски Албанцима, с циљем да помогну да се на праве адресе пласира материјал против Телекома у спору са СББ, кабловским оператером у власништву Шолака.

– Очигледно је уложен огроман новац у лобирање како би Телеком био стављен на америчку листу за санкције. Тиме би издејствовали да Телеком изгуби своја права на Премијер лигу, Јуроњуз и Блумберг. Шолак је посебно бесан због губитка права на најјачу енглеску лигу и свим силама покушава да смањи губитке због тог пораза у трци за најгледанији фудбал. Практично му је измакао испред носа – објашњава наш извор.

Индикативно

Подсетимо, група америчких конгресмена, с босанским и албанским лобистима на челу, послала је писмо Бајдену у ком захтевају да се САД активније „ангажују у сузбијању корупције у Србији, спречавању гушења слободе медија и организовању слободних и фер избора“.

Међу потписницима писма су, између осталих, и албански лобисти Ричи Торес и Џејмс Мекгаверн, те чланови босанског кокуса конгресмен Јан Шаковски, Мајк Квигли и конгресмен Дејвид Сислин.

Индикативно је да је и потпредседница ССП Мариника Тепић одмах јавно подржала ово писмо.

Вучића оптужују за корупцију и притисак на медије! Позивају Бајдена да искористи извршни налог 14033 – блокирање имовине и забрану уласка у САД особама које дестабилизују западни Балкан – написала је Тепићева на свом Твитер налогу.

Центри моћи

Саговорнике Курира не чуди што део опозиције шурује са албанским лобистима, који у Америци доминирају деценијама и који за то добијају огроман новац, јер им је циљ да дођу до центара моћи који могу да им помогну у остваривању сопствених, нарочито бизнис-интереса.

– И прикључивање српске опозиције тој кампањи против државе и власти је логично. Наравно да они користе сваку прилику да дођу до центара моћи, јер је то један од начина да се супротставе некоме ко је много јак. Све у свему, од опозиције каква је наша, слаба и дезорганизована, не може се очекивати да има бољи план – каже за Курир Душан Јањић, директор Форума за етничке односе.

И др Милан Ивановић, бивши директор Здравственог центра у северном делу Косовске Митровице, каже да му овакав потез опозиционара није необичан.

– Није ми чудно, с обзиром на то да живим на КиМ и да имам искуства са радом данашње опозиције, некада позиције, јер реч је о људима и странкама које су ти исти људи са Запада, пре свега САД, али и Велика Британија и Немачка, и довели на власт. Реч је о људима који издају наше националне интересе зарад својих личних јер не могу другачије да дођу на власт – изричит је Ивановић.

До 500.000 долара годишње

Иначе, ангажовање неког бившег сенатора да заступа тражене ставове кошта од око 350.000 до 500.000 долара годишње, а на то треба додати и плаћене телефонске рачуне и службена путовања. На овај начин лобисте користе и Албанци, који су почели њихове услуге да користе још пре више деценија, а озбиљан новац су у те сврхе почели да издвајају још крајем осамдесетих година. Главне карактеристике америчких консалтинг или лобистичких фирми су социјална, политичка и структурална умреженост, које од њих чине факторе моћи. У руководствима су махом бивши конгресмени, се натори, сарадници и функционери америчке администрације, али и представници тајних служби, председници великих корпорација, који имају приступ свим кључних особама у политици, али и медијима и безбедносним структурама.

Ко су конгресмени лобисти

Плаћени да гурају независност КиМ, резолуцију о Сребреници…

Сви конгресмени потписници писма чланови су обавештајног или спољнополитичког одбора Америчког конгреса, који су истовремено лобисти за бошњачке и албанске интересе. Ричи Торес је познат као албански лобиста који се залаже за независно Косово, Мајкл Квигли је такође близак круговима албанске и бошњачке заједнице у Америци, а Дејвид Сислин, као и Јан Шаковски, подржали су резолуцију о наводном геноциду у Сребреници.

Вучић: Ускоро докази колико су Ðилас и Шолак уложили у лобирање у САД!

Председник Србије Александар Вучић рекао је јуче да су медији у власништву Драгана Шолака и Драгана Ðиласа у „великој дубиози“ и да они спас виде у томе да свим силама ударе на њега и на Србију, да би могли да је опљачкају, и додао да раде и против Телекома.

– Ускоро ће бити изнети докази колико су пара потрошили за лажи и лобирање по Америци, кога су ангажовали, а углавном пронађу албанске лобисте, који су подржавали резолуције по којима су Срби геноцидни народ, санкције против Срба, а који данас подржавају укидање Републике Српске – казао је Вучић.

Он је рекао и да се свако креће у свом кругу, а да су ово кругови Ðиласа и Шолака.