Директор Америчке обавјештајне агенције (ЦИА) Wилиам Бурнс током протекле седмице боравио је у посјети Москви што је за многе био изненађујући потез с обзиром да амерички обавјештајци ријетко путују у руску пријестолницу.

Амерички ЦНН осврнуо се на Бурнсову посјету Русији, а у анализи је наглашено како је директор ЦИА-е посјетио Кремљ како би упозорио руске званичнике да Сједињене Америчке Државе помно прате гомилање руских трупа у близини украјинске границе.

„Бурснов пут услиједио је у тренутку када је Америка све више забринута због нерегуларног кретања руских трупа у близини украјинске границе“, наводи се у анализи ЦНН-а.

Биденова администрација у посљедњих неколико мјесеци интензивирала је активности на деескалацији тензија између Кијева и Москве. Након састанка у Русији, Бурнс је телефоном разговарао и с украјинским предсједником Владимиром Зеленским, а тема су управо били руско-украјински односи.

„Налет дипломатије на високом нивоу наглашава колико озбиљно Биденова администрација схвата кретања руских трупа. Тензије између Украјине и Русије погоршане су у посљедњих неколико седмица што је проузроковано и енергетском кризом за коју Кијев сматра одговорном управо Русију“, истиче CNN.

Бурнс као кључни посредник

Ипак, процјене о намјерама Руске Федерације разликују се и унутар Биденове администрације. Док један дио сматра како Русија припрема инвазију, други дио сугерише да је ријеч о класичним методама застрашивања Украјине.

„У настојању да спријечи било какву ескалацију, Биден је у уторак послао директора ЦИА-е у Москву како би покушао одговорити Русију од било каквих планова за офанзиву. Истакнута је и забринутост САД-а да Русија користи извоз плина као ‘оружје’ у борби против Запада“, пише ЦНН.

Да Русија гомила трупе на граници с Украјином показали су и сателитски снимци који су направљени у понедјељак. На снимцима се може видјети како се бројне руске трупе, укључујући тенкове и артиљерију гомилају у близини руског гада Јелња.

„Одговарајући на питања о сателитским снимцима, Путинов гласноговорник Дмитриј Песков рекао је новинарима како је кретање руске војске унутар руских граница искључиво проблем те земље те је нагласио како Русија никада никоме не пријети те да не представља опасност за било коју земљу“, пише у анализи.

Ипак, званичници Стате Департмента тврде како се руске активности морају схватити максимално озбиљно.

„То је нагомилавање трупа без преседана. Ако Русија жели да изврши инвазију на Украјињу, она има способности и капацитете да савлада украјинске снаге. С тако великим бројем људи, Путин би могао наредити инвазију у било ком тренутку и без упозорења“, наводи се.

Контакти са савезницима

Узевши у обзир посљедње руске активности, европске и америчке дипломате интензивно раде на истраживању руског дјеловања на граници с Украјином.

„Администрација је веома забринута. Не бих потцјењивао ове активности. Бриге које дијелимо су прилично специфичне“, навеле су дипломате.

Забринутост због намјера Кремља потиче још од руске инвазије на полуострво Крим која се догодила 2014. године, а након чега су Русији уведене бројне економске и политичке санкције.

„Дипломате су примијетиле и Путинов чланак који је написао овог љета, а који је описан као ревизионистички манифест о украјинској хисторији који би требао одговарати руским аргументима и негирати темеље украјинске државе“, истиче CNN.

Ипак, и поред бројних активности САД-а у Украјини, украјински званичници нису задовољни дјеловањем САД-а када је ријеч о сузбијању руског утјецаја.

Од почетка мандата, Биденова администрација је одустала од увођења нових санкција за Сјеверни ток 2, организовала је састанак с Путином у јулу гдје су предсједници двије силе покушали пронаћи заједнички језик о питањима цyбер напада и нуклеарне стабилности.

У закључку анализе, CNN цитира савјетника украјинског предсједника који је говорио о томе шта би Сједињене Америчке Државе требале конкретно подузети у циљу сузбијања утицаја Руске Федерације на истоку Европе.

„Најбољи сигнал који би Бајденова администрација могла послати Русији у овом тренутку јесте враћање на санкције због пројекта Сјеверни ток 2“, рекао је савјетник украјинског предсједника.