Фото: Pixabay

Свирање гитаре дјелује толико примамљиво да је барем половина нас једном помислила како би било феноменално научити како се свира овај инструмент.

Гитара и пјесма привлаче друштво и дјевојке око себе, а помажу и да умјетник искаже своју радост, тугу или било коју другу емоцију.

На први поглед изгледа лако, нарочито када то видимо на филму или када опазимо неког уличног свирача на улици како свира, пјева и истовремено прати ситуацију око себе, јер му је свирање гитаре постало као дисање. Међутим, за достизање тог нивоа је потребно доста вјежбања и учења, а за то није свако спреман.

У наставку текста сазнајте који су то основни кораци које би требало да прође сваки почетник како би научио да свира гитару.

Куповина гитаре и опреме за гитару

За почетак треба да знате да вам није потребна најбоља гитара на свијету. Можете почети да учите са класичном гитаром, која вас неће пуно коштати, а биће сасвим довољна да се увјежбате да можете да свирате већину рок песама.

Ако ипак желите нешто скупљу гитару са лепшим трзалицама, држачима за жице, још једним паром жица и сталком за гитару, то је онда још боље, јер касније не морате куповати све то када вам буде потребно.

Различите типове гитара и опреме за гитару можете пронаћи на сајту јефтиније.хр и поручити онлине.

За почетак је важан теоријски дио

Можда звучи мало досадно и подсјећа на школу или факултет и додатне трошкове набавке књига, али теоријски дио је заиста важан на почетку. Није неопходно да изучавате читаве енциклопедије, већ само да научите елементарне ствари, како би вам касније вјежбање било много лакше и ефикасније.

Најбоље је да прво научите називе дијелова гитаре, називе жица, прагова, чивија итд. То је веома битно, јер како год будете учили, да ли помоћу видео материјала, мобилног телефона или материјала у папирној форми, много ће вам ићи лакше ако сте првобитно издвојили дан-два да се упознате са инструментом и његовим дијеловима.

Научите како се читају таблатуре и дијаграми акорда

Ако планирате да самостално научите да свирате гитару, ово је још један дио теоријског учења који ће вас образовати, тако да вам учење буде далеко ефикасније. Савјетујемо учење теорије пре практичног дијела, јер је изузетно важно да када почнете да вјежбате, не правите паузе и то радите у континуитету.

Таблатуре и дијаграми акорда се појављују буквално свуда, чак и у бесплатним видео лекцијама које можете пронаћи на интернету, зато немојте мислити да су вам непотребне. Ако планирате да заиста научите да свирате, читање ће вам пуно помоћи.

Први практични рад – вјежбе за прсте

Сваки добро одрађен претходни корак, олакшава онај сљедећи, тако да ако сте прошли теорију сигурно сте спремни за мало праксе.

Савјетујемо да почнете са вежбама за прсте, које су врло једноставне, толико једноставне да се могу учинити ужасно досадне, али у томе и јесте цака.

Огроман проценат људи који почну да уче да свирају гитару, врло брзо одустану јер не виде резултате. Оно што је најважније је истрајност. Заборавите на свирање пјесама, оно ће доћи тек на крају, због тога и учите. Сви бисмо свирали гитару да може да се научи за два дана.

Дакле, стрпљиво. Вежбе за прсте можете пронаћи на интернету и вјежбајте док не примјетите да то радите са неподношљивом лакоћом.

Почните да задајете себи најлакше задатке

Суштина у учењу гитаре су ситни кораци или ‘’baby steps’’. Када будете видјели да вам успјева све што покушавате, много ће вам бити веће интересовање и жеља да наставите.

Издвојите сваког дана по 10 минута када ћете вјежбати испробавати најједноставније ноте и то ће вам искрчити пут до свирања комплетних пјесама.

Основни акорди су велики корак ближе свирању пјесме

Ако нисте прескакали лекције, можете почети са основним акордима, али ако јесте, вратите се и добро извјежбајте све. Акорди су доста тежи од свих претходних вјежбица и ако желите да их савладате, морате да овладате жицама на гитари.

Уколико одмах почнете са учењем акорда, вјероватно ћете одустати од учења врло брзо и никада нећете засвирати гитару.

Запамтите да су суштина учења ситни кораци и истрајност, јер је учење дуг процес. Нико на овом свијету не може да свира песме као прави гитариста, трећег дана вјежбања. Зато не брините ако вам не иде, само вјежбајте, полако и у континуитету, будите стрпљиви и резултати ће почети да се појављују.

Срећно!