Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је Срни да је за ову локалну заједницу приоритет завршетак канализације и водовода на подручју мјесних заједница Бјелосављевићи и Пороманија, као и окончање радова на спољашњем уређењу и обезбјеђењу инфраструктуре на два објекта грађена по пројекту ЦЕБ два.

Бјелица је нагласио да за реализацију ових пројеката општина очекује помоћ Владе Републике Српске.

Он наводи да је ријеч о пројектима који се финансирају преко ИПА пројеката, те да је обавеза општине да обезбиједи 30 одсто средстава, па се ова локална заједница, будући да није имала довољно средстава, обратила Влади Српске да помогне у суфинасирању започетог рјешавања канализације као најбитнијег и најскупљег подухвата.

Бјелица је појаснио да се изградњом инфраструктуре на овом подручју стварају постребни услови за успостављање пословне зоне, о чему је донесена одлука локалне скупштине, на дијелу Гласиначког поља, која се налази у близини магистралног пута Сарајево-Вишеград, односно будућих савремених саобраћајница које планирају виши нивои власти.

„Ми смо за пословне зоне `Нова Романија` и `Бјелосављевићи-Подроманија` испунили све услове, тако да смо кренули у завршну фазу израде колектора са прикључцима од насеља Мајдани до Бјелосављевића и од Брезјака до Бјелосављевића“, рекао је начелник општине Соколац.

Према његовим ријечима, у том дијелу су за локалну управу преостале још двије фазе – прва је израда постројења за пречишћавање и третман отпадних вода и у току је израда потребне документације, а друга рјешавање канализације у оквиру које ће се урадити секундарни колектор од Клаонице преко Решетнице до Бјелосављевића са прикључцима.

„Вриједност овог пројекта је 800.000 КМ“, додао је Бјелица.

Други приоритетни пројекат за општину Соколац, каже начелник, јесте ЦЕБ два у оквиру кога су изграђена два стамбена објекта са 64 јединице за свеобухватно рјешавање стамбеног питања избјеглог и расељеног становништва у БиХ.

Он је подсјетио да су та два објекта изграђена на Сокоцу захваљујући средствима Министарства за избјегла и расељена лица Републике Српске, Министарства за људска права и повратак у Савјету министара и Фонда за повратак, те да је УНХЦР обезбиједио средства за њихово опремљене потребним намјештајем и кућним апаратима, али да општини недостаје дио средстава за спољашње уређење и завршетак дијела инфраструктуре.

Бјелица је изјавио да је само за прикључак воде, струје, гријања и канализације потребно 200.000 КМ, те да је тај дио средстава одобрила Влада Српске.

„То је велики пројекат и не би га сада могли завршити да нисмо добили ову подршку Владе Републике Српске“, нагласио је Бјелица и додао да ће радови на обезбјеђењу дијела инфраструктуре и уређењу простора ова два стамбена објекта бити у потпуности завршени у наредних десетак дана уколико то временски услови дозволе.

Начелник општине Соколац је подсјетио да се међу приоритетним пројектима у овој локалној заједници нашао и пројекат изградње ски-лифта на Сокоцу, чији су радови у току, а који су подржали Влада Српске и Град Источно Сарајево.

Бјелица је, у име грађана општине Соколац, изразио захвалност Влади Српске која је подржала пројекте на подручју ове локалне заједнице чија реализација је у току, а за које локална управа није имала довољно средстава да их доведе до краја.

Он је изразио задовољство подршком коју је општина Соколац добила и од Савјета министара и Града Источно Сарајево, те се нада да та подршка неће изостати и када буде представљени наредни пројекти ове локалне заједнице.

Бјелица је додао је овој локалној заједници одобрено и 10.000 КМ за измирење свих трошкова за завршену реконструкцију зграде општине Соколац.

Он је истакао да је општини Соколац потребна помоћ Владе Српске и за суфинасирање дијела обавеза ове општине на пројектима асфалтирања 1.350 метара пута за село Гире, те за улица у новим соколачким насељима и завршетак уређења простора код Спортске дворане.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је крајем октобра у Источном Сарајеву са начелницима шест градских општина о подршци пројектима приоритетним за ове локалне заједнице.

Влада Републике Српске издвојила је укупно 27,8 милиона КМ за инвестирање у развој локалних заједница широм Српске, а износ који је свака општина могла да добије је од 100.000 КМ до милион КМ.

Премијер Вишковић рекао је раније Срни да је то програм који траје неколико мјесеци и да је био отворен јавни позив за локалне заједнице које су кандидовале своје пројекте.

Он је нагласио да је веома значајно да тај новац не иде у буџете локалних заједница, већ Влада уплаћује средства директно извођачу радова.