Дарко Елез у цијелости је признао кривицу и осуђен је на 15 година затвора за кривична дјела за која га терети оптужница у предмету „Лутка“, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

– Споразумним признањем, оптужени се одрекао права на суђење и права на жалбу на пресуду коју му на основу споразума изрекне Суд БиХ, те пристао на сарадњу са тужилачким институцијама БиХ и Србије у расвјетљавању тешких кривичних дјела – истиче се у саопштењу.

За Елеза је предложена казна од 15 година затвора, као најстрожија казна у оквиру споразумног признања кривице за организовани криминал у историји Тужилаштва и Суда БиХ.

– У складу са споразумом, од оптуженог ће бити одузета незаконита имовинска корист стечена извршењем кривичних дјела – додаје се у саопштењу Тужилаштва.

Суд БиХ је након разматрања прихватио споразум и осудио оптуженог на казну затвора у трајању од 15 година, чиме је предмет „Лутка“ у потпуности правоснажно окончан.

Елеза је потврђена оптужница из случаја „Лутка“ теретила за организовани криминал у вези са више тешких кривичних дјела међу којима су тешка убиства, покушај убиства, пљачке транспорта новца и друга кривична дјела почињена у периоду од 2005. до 2009. године.

Суд БиХ је Дарку Елезу, кога је данас осудио на 15 година затвора у предмету „Лутка“, продужио и притвор за девет мјесеци.