Ученици медицинске школе у Средњошколском центру „Источна Илиџа“ обиљежиће сутра, 12. новембра 2021. године, на Тргу Републике Српске у Источном Сарајеву Међународни дан борбе против шећерне болести – дијабетеса.

Овај међународни дан биће обиљежен на начин да ће бити организовано мјерење нивоа шећера у крви, крвног притиска и тјелесне масе, у временском периоду од 10.00 до 13.00 часова, саопштили су из СШЦ „Источна Илиџа“ за портал Катера.

Из СШЦ „Источна Илиџа“ рекли су да се овај Дан обиљежава у недјељу, 14. новембра, али с обзиром да је нерадни дан, ученици ће унапријед реализовати активности поводом тог догађаја.

Свјетски Дан борбе против шећерне болести (WDD) се обиљежава сваке године 14. новембра, на рођендан Сер Фредерика Бентинга, који је 1922. заједно са Чарлсом Бестом открио инсулин.

Представља највећу свјетску кампању усмјерену на подизање свјести о дијабетесу, скрећући пажњу јавности коју чини више од милијарду људи широм свијета.

Дијабетес је једно од најчешћих хроничних незаразних обољења и представља велики јавно здравствени проблем.

Свјетска здравствена организација (World Health Organization – WHO) и Међународна федерација за дијабетес (International Diabetes Federation – IDF), које су успоставиле овај Дан, процијениле су да је 2017. године у свијету обољело око 425 милиона људи од дијабетеса, а да ће се број обољелих до 2045. године повећати на 629 милиона.