Од проблема са правилима продавнице до одлуке самих програмера – ово су разлози зашто су неке од ваших апликација одједном постале недоступне за преузимање у склопу Гуглове службене софтверске продавнице.

Јесте ли икад кренули у потрагу за неком апликацијом на Плеј Стору, само да бисте схватили како је – нема. Не брините, није до вас – апликације за Андроид се повлаче с тржишта због неколико различитих разлога.

Најбезазленији и прилично чест разлог зашто апликације нестају из Плеј продавнице су програмери који их повлаче. Разлози за то могу се кретати од неисплативости апликације до личних разлога.

На примјер, вирусна игра Флапи Брд постала је толико заразна да се програмер осјећао кривим и извукао је из Плеј продавнице. Творац Даг Нгујен је наводно зарађивао 50.000 долара дневно само на рекламама и временом је развио проблеме са спавањем. Повукао је апликацију, рекао је, јер је дизајнирана да се игра неколико минута у даху – нешто што је мало ко урадио.

Злоупотреба дозвола на Андроиду

Свакој апликацији коју имате на телефону потребна је нека врста дозволе за рад – али за неке је потребно више. Ако користите Андроид, апликације ће вас питати да ли траже приступ нечему попут камере, микрофона или контаката. Сви ови захтјеви могу бити потпуно легитимни и, ако је апликација „фер“, потпуно смислени – апликација за фотографије треба да тражи приступ фотографијама и тако даље.

Неки, међутим, нису потпуно искрени. Дизајнирани су да прикупљају ваше податке, снимају звук, упућују позиве и друге инвазивне задатке које не бисте очекивали од њих.

Нажалост, неки злонамерни програмери циљају кориснике који слијепо прихватају ове дозволе. Зато је Гоогле уклонио гомилу апликација јер злоупотребљавају дозволе платформе и траже од корисника превише информација, објашњава Макеусеоф.

Кршење ауторских права

Ако претражујете у Гугл Плеј продавници термин „Марио“, изненадићете се колико апликација не долази од Нинтенда – мало њих, ако их уопште има, користи бренд популарног водоинсталатера уз дозволу. Таква кршења обично укључују коришц́ење графике или музике из друге апликације, али иду толико далеко до механике саме игре, имена бренда или популарних ликова.

Врло је вјероватно да ће већина ових апликација нашкодити било коме. Међутим, као што то обично бива (нарочито у случају Нинтенда), компаније ће се у неком тренутку укључити у програмере који користе њихову интелектуалну својину без експлицитне дозволе. Ово се у већини случајева завршава уклањањем апликације из продавнице. Државна регулација

Други разлог зашто апликације нестају из Плаy продавнице је принуда државних органа. Правила се, наравно, разликују од државе до државе – америчка влада може, на примјер, да захтијева повлачење апликације која долази из било ког дијела свијета.

Примјери такве регулативе укључују забрану порнографије у Кини, аустралијску забрану апликација за коцкање и тако даље.

Гугл Плеј Протект

Гугл Плеј Протект је услуга која настоји да заштити кориснике од злонамерних апликација доступних у Гугл Плеј продавници. Прије него што преузмете апликацију, ГПП ће је скенирати и провјерити да ли је опасна. Услуга ће вас такође упозорити ако сте инсталирали апликације које крше Гугл смјернице о нежељеном софтверу. Примјери таквих кршења укључују обећање нечега што неће бити обезбијеђено, покушај убјеђивања корисника да инсталира друге апликације, прикупљање и пренос корисничких података без знања корисника и тако даље.

Ако Гугл Плеј заштита препозна такву апликацију, избрисаће је из Плеј продавнице. Овај систем, иако користан, никако није савршен, што значи да ћете и даље моћи да „покупите“ злонамјерни софтвер на Андроиду, ако не обратите пажњу на оно што инсталирате.