Тијелу је потребно време да се разбуди и покрене након буђења, што значи да неке ствари не би требало радити одмах након спавања, тврди Миријам Стопард, чувена енглеска докторка, ТВ водитељка и колумнисткиња. Како саветује, не би требало да вежбамо након буђења, јер је тело дехидрирано и наше ткиво се неће правилно истезати.

Мишићи су укочени, а интервертебрални дискови нису довољно опуштени па, ако нисте опрезни, могли бисте се повредити. На листи непожељних радњи након буђења је и сок од поморанџе, јер како каже др Стопард, он чини више штете него користи.

Наиме, њиме се само преоптерећује метаболизам и подиже ниво шећера у крви. То је зато што метаболизам, који регулише инсулин, још није у потпуности функционалан. Такође, она саветује и избегавање кафе, јер шољица овог напитка на празан желудац заправо смањује способност метаболизма за контролу шећера у крви, али и даје осећај ситости због којег не уносимо довољно хранљивих намирница за доручак.

Истраживачи са универзитета Бат верују да би ове нове информације о кафи могле да указују на дуготрајне здравствене последице. Наиме, у свом истраживању открили су да овај црни напитак када се пије пре доручка, смањује контролу шећера у крви за око 50 одсто. Стога је важно, упозоравају истраживачи, увек нешто појести пре него што се конзумира кафа. Докторка Стопард препоручује да то буде малени, али нутритивни доручак, попут овсених пахуљица, каше, јогурта или тоста с авокадом.