Већ је почело вријеме када користимо оно што је као зимница припремљено, али је важно да знамо гдје и како треба да је складиштимо како се не би покварила.

Уколико сте ставили тегле са зимницом на неко од ових шест мјеста ризикујете да врло брзо останете без залиха које сте припремили за зиму.

1. У близини извора топлоте

Понекад се дешава да у недостатку простора, домаћице зимницу одлажу у висеће дијелове кухиње, на горње полице, што се никако не препоручује.

Топлота у кући скупља се у вишим дијеловима стана што значи да ће се тегле загријати, а оно што чувате од зимнице у њима пропасти од топлоте. Ако сте их којим случајем складиштили на оваква мјеста, да би сачували зимницу премјестите је на хладно и мрачно мјесто.

2. Отворена тераса

Зимницу није препоручљиво држати ни на отвореним трерасама, јер када је јака зима ризикујете да тегле смрзну и пукну, а када је топло могу да се загрију и да се садржај у њој поквари.

3. Фрижидер

Већину онога што сте оставили као зимницу не би требало држати у фрижидеру. То се посебно односи на оне производе који у себи садрже шећер, као што су џемови и слатко од воћа.

За држање у фрижидеру погодна је само она зимница која има ограничен рок трајања или тегле са киселим краставцима, шареном салатом или ајваром које сте већ отворили.

4. Мјесто на коме има влаге

Мјесто које се сматра за најбоље складиште зимнице је подрум. Сматра се да је у њему стабилна и довољно ниска температура, а и да је мрачан.

Међутим, ако у подруму има влаге, ово није добро рјешење, јер зимница може да се убуђа, пише „Телеграф.рс“.