Познато је да собне биљке зову чистачима ваздуха у кући, а већина цвећара се слаже да је у томе најбољи хлорофитум или зелени љиљан, односно паук биљка.

Посебно је користан у зимско вријеме, када се због гријања ваздух брзо исуши у просторијама, а сада је добро дошао као још једно средство одбране од вируса.

Ова биљка, наиме, повећава влажност ваздуха у кући, а то уништава вирусе и бактерије којима смо окружени. Домаћице обожавају ову биљку јер није нимало захтјевна за одржавање, а о њој говоре и да упија негативну енергију из просторија.

Против отрова

Занимљиво је да су и истраживања НАСА (Америчке свемирске агенције) показала да ова биљка има антимикробно и антибактеријско дејство и да су је сврстали у ред најефикаснијих пречишћивача ваздуха. Истраживања су потврдила да она неутралише штетне састојке за људски организам као што су фенол, бензен, формалдехид и други које емитују савремени материјали за завршну обраду и намјештај од иверице.

Успјева свима

Зелени љиљан успјева чак и онима који нису вјешти са биљкама, као и апсолутним почетницима. Не захтјева велику пажњу и бригу. Не треба га често заливати, довољно је једном недјељно, а можете га држати и на свјетлости, али и у тамнијим дијеловима стана.

Има декоративан лист који на свјетлости постаје свјетлији, а ако га држите у сијенци, пругице на листовима постепено ће нестати.

Код посвећених љубитеља цвијећа зелени љиљан уз бољу негу може и да процвјета. На врху стабљике могу да се образују звјездасти цвјетови.

Зелени љиљан се убраја у безбједне собне биљке. Није опасан ни по људе ни по кућне љубимце. Листове ове биљке мачке сматрају укусним, па се неретко дешава да их једу.